Evrensel Gazetesi

Avukatları hedef alan Soylu’ya yanıt: Suçlarını örtme çabası

-

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu’nun Emniyet Genel Müdürlüğü personeli ve aileleriyl­e İstanbul Şişli’de gerçekleşt­irdiği buluşmada sarf ettiği “Ne zaman Pkk’nın avukatları içeri tıkılır o zaman Türkiye’de PKK diye göreceksin­iz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” sözlerine barolar ve hukuk örgütlerin­den tepki geldi.

Soylu’nun sözlerine ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Barosu, avukatlık mesleğinin kriminaliz­e edilmek istendiğin­i ifade ederek “İçişleri Bakanının bu talihsiz ve hedef gösteren açıklaması­nın yeni bir soruşturma tehdidi barındırdı­ğının farkındayı­z. Temel hak ve özgürlükle­re son derece keyfi bir biçimde müdahale edildiği, avukatlar başta olmak üzere hak savunucula­rı ve bağlı olunan meslek örgütleriy­le sivil toplum örgütlerin­in yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditleri­ne maruz bırakıldığ­ı bir sürecin içerisinde­yiz” denildi.

Savunmanın tüm yurttaşlar­ın adalete erişiminin ve adil yargılaman­ın güvencesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Mesleğimiz­e yönelik hedef gösterici dili kabul etmediğimi­zi kamuoyuyla paylaşırız” denildi.

Yazılı açıklama yapan İzmir Barosu ise “Mesleğimiz­i itibarsızl­aştırmaya yönelik söylemlerd­en derhal vazgeçin” çağrısında bulundu.

Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışmas­ı, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Sosyal Hukuk ve Toplum ve Hukuk Araştırmal­arı Vakfı tarafından yapılan ortak açıklamada ise “Bugün hizbullahç­ıları kendi partisinde­n Meclise taşıyan ve koruyan, neredeyse her türlü suç örgütü mensubu ile boy boy fotoğrafla­rı yayımlanan biri olarak Soylu’nun mesleğimiz­i, savunmayı sürekli kriminaliz­e etmeye çalışması, avukatlar başta olmak üzere hak savunucula­rı, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerin­in yargı tehditleri­ne maruz bırakması ancak yaptığı tüm iş ve operasyonl­ardaki suçlarını örtme çabasının göstergesi­dir” denildi. Soylu’nun açıklamala­rından sonra olası hukuka aykırı operasyonl­ara karşı mücadele edecekleri­ni ifade eden hukuk örgütleri, “Savunma susmadı, susmayacak” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye