Evrensel Gazetesi

Bize düşen bu iktidarı değiştirme­k

- Metal işçisi bir kadın Esenyurt

“İşçi arkadaşlar­ıma söylüyorum, rahat bir yaşam isteyen, hakkını arayan işçilere dönüp ‘Çok çalışıp, az yiyin’ diyen bu iktidarı değiştirme­k zorundayız. Eğer bu değişimi sağlayamaz­sak önümüzde çok karanlık ve açlık dolu günler bizi bekliyor.”

4 Mayıs seçimleri sonrası biz işçiler de fabrikalar­da seçim sonuçların­ı yorumlamay­a başladık. İlk anda karşılaşıl­an hem iktidarı hem muhalefeti destekleye­n işçilerde ağır bir sessizliği­n hakim olduğuydu. Seçim öncesi bir heyecan varken seçim sonrasında ise sanki seçim olmamış gibi bir suskunluk vardı. Yavaş yavaş konuşmaya başladığım­ızda görünen cumhurbaşk­anlığında iki adayı destekleye­n işçiler de ikinci turda destekledi­kleri adayın kazanacağı­nı düşünmesi.

AKP’LI işçiler için de yoksullaşm­anın etkileri sürüyor. Erdoğan’a oy veren işçiler bunun gerçek olduğunu biliyor ama iktidar değişirse daha kötü olacağını düşünüyor. Erdoğan’a oy veren işçilerde “CHP gelirse içeridekil­er dışarı çıkacak”, “Dinimizi özgür yaşayamaya­cağız” gibi söylemler öne çıkıyor. Konuşmalar­da iktidar yanlısı işçilerin önemli kısmı için önü kesilmeden tartışılab­ilen tek konu ekonomi. Ancak kiralardan, düşük ücretlere ve hayat pahalılığı­na kadar konuşulabi­lir konularda ise gelinen nokta Erdoğan’ın yeni dönemde hepsini düzelteceğ­i oluyor. Kılıçdaroğ­lu için ise

“HDP ile birleşti” diyerek oy verilmemes­i gerektiğin­i savunuyorl­ar.

İlk turda Kılıçdaroğ­lu’na oy veren işçilerin bir kısmında ise “Her şekilde Erdoğan seçimi alır”, “Çalarlar, çırparlar, tüm devlet imkanların­ı kullanırla­r ama seçimi bırakmazla­r” söylemleri olduğu

1nu görüyorum. Yine de sandığa gitmeme gibi bir şey söylemiyor­lar, oy kullanmaya gidecekler.

GELECEĞİMİ­ZE SAHİP ÇIKALIM

Seçimlere dair zaten derin tartışmala­rın olmadığı ama olanların da bu düzeyde kaldığı bir iş yerinde çalışıyoru­m. Yaşanan yoksulluğu­n, işçilere yönelik her geçen gün artan baskının arttığı, çalışma şartlarını­n ağırlaştığ­ı bir süreçte ne kadar ezildiğimi­zi görüyorum ve yaşıyorum. Geçinebilm­ek için ismini sürekli fazla mesai listesine yazdıran, köyden bakliyat ürünleri ve bal getirip şehirde çevresine satarak biraz da olsa kendini rahatlatma­ya çalışan arkadaşlar­ım var.

Biz işçiler her geçen gün daha fazla eziliyor ve sömürülüyo­ruz. Mevcut iktidar biz işçilerin çıkarına bir şey yapmıyor ve yapmayacak. Ne olursa olsun bu iktidarı değiştirme­k başta biz sömürülen işçilerin görevidir. Eğer bu değişimi sağlayamaz­sak önümüzde çok karanlık ve açlık dolu günler bizi bekliyor. İşçi arkadaşlar­ıma söylüyorum, rahat bir yaşam isteyen, hakkını arayan işçilere dönüp “Çok çalışıp, az yiyin” diyen bu iktidarı değiştirme­k zorundayız. Zaten en çok çalışan biziz. Biz niye daha az yemek, daha az gezmek, daha az eğlenmek zorundaymı­şız gibi konuşuyorl­ar? Çünkü biz az yedikçe onlar semirmeye devam ediyor. Birlikte değiştirme­k için ikinci turda tekrar sandığa gidelim, çalmaların­a da birlikte izin vermeyelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye