Evrensel Gazetesi

Deprem illerinde kiralar iki katını aştı

-

BAHÇEŞEHİR Üniversite­si Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezinin (BETAM) “Sahibindex kiralık konut piyasası görünümü: Mayıs 2023” başlığıyla paylaştığı rapora göre 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerd­en etkilenen illerdeki kira fiyatları deprem öncesi fiyatların iki katını aştı.

BETAM tarafından paylaşılan raporda “Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındak­i yıllık artış oranı nisanda yüzde 117 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 105.2 Tl’ye yükselmişt­ir. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 117.4, Ankara’da yüzde 192.2, İzmir’de ise yüzde 160.9 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 130.4 TL, Ankara’da 84.6 TL, İzmir’de ise 100 Tl’dir. Enflasyond­an arındırılm­ış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehir­de artmıştır” denildi.

Kiralık konut talep göstergesi­nin tatilin etkisiyle marta kıyasla yüzde 18.5 azaldığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 8.6 yüksektir. Kiralık konut piyasasınd­a bir canlılık göstergesi olarak kullandığı­mız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehir­de azalmıştır. Öte yandan, kiralık konut piyasasınd­aki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehir­de yükselmişt­ir.”

Bu ayki raporun özgün konusunun depremden en çok etkilenen illerdeki ocak-nisan arasında birikimli arz, talep ve fiyat değişimler­i olduğu belirtilen raporda, “Değerlendi­rme kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermekt­edir. Bu illerdeki kiralık konut talebi ise önemli farklılıkl­ar gösterse de kiralık konut talebi toparlamış­tır. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatların­da da önemli farklılıkl­ar ortaya çıkmıştır” denildi. Raporda depremden etkilenen bazı şehirlerde kira fiyatların­ın iki katını aştığı vurgulandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye