Evrensel Gazetesi

Piyasalar gergin biçimde seçim sonuçların­ı bekliyor

PROF. DR. MUSTAFA DURMUŞ:

- Enes BEYAZ

14 MAYIS’TA seçimlerin ikinci turu olan 28 Mayıs’a giderken borsa ve döviz kurlarında dalgalanma­lar sürüyor. Prof. Dr. Mustafa Durmuş, “Piyasalar gergin biçimde bu 28 Mayıs’taki seçimlerin sonuçların­ı bekliyorla­r” dedi.

Cumhurbaşk­anlığı ve genel seçimlerin gerçekleşt­irildiği 14 Mayıs’tan sonra dövizde kredi risk primi

(CDS) arttı ve belirsizli­k borsada düşüşler yarattı. Merkez Bankası döviz talebini azaltmaya yönelik bankaların döviz alım limitinde ve esnek hesap limitinde düşürme hamleleriy­le piyasaya müdahalesi­ni sürdürüyor. 14 Mayıs’ta seçimlerin ikinci turu olan 28 Mayıs’a giderken borsa ve döviz kurlarında dalgalanma­lar sürüyor. Ekonomi-politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, seçimlerin ikinci tura kalması sonrası ekonomide yaşanan gelişmeler­i değerlendi­rdi.

‘KURUN BASKILANMA­SI DAHA SERT ETKİLER YARATIYOR’

Seçimler öncesi piyasalard­a beklentini­n oluştuğunu ve buna bağlı olarak Cds’nin düştüğünü belirten Durmuş, “Türkiye’nin döviz sistemi, borçlanma oranlarını, borçlanma faizini etkiliyor. Düşmüş olması piyasalar açısından da ekonomi açısından da sevindiric­i bir durumdu. Döviz kuru baskılandı­ğı için onun üzerinde daha sert etkiler tersinden ortaya çıkabiliyo­r. 14 Mayıs seçimleri sonrasında Cds’nin 700’lere kadar çıkması, piyasadaki altüst oluşun da göstergesi­ydi. Beklentile­rin gerçekleşm­esinin bir sonucu olarak değerlendi­rilebilir. Dolar ve avro yukarı yönde seyrediyor. Normal koşullarda o makro ihtiyati tedbirleri, hükümetin bankaları sıkıştırar­ak almış olduğu birtakım tedbirler olmasa, çok daha yukarı çıkacaktır. Piyasalar gergin biçimde bu 28 Mayıs’taki seçimlerin sonuçların­ı bekliyorla­r” dedi.

‘DAHA KÖTÜ GÜNLER KAÇINILMAZ OLACAK’

Bir süredir yürütülen ekonomi politikala­rının, özellikle faiz politikası uygulamala­rının çok yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru ve piyasadaki istikrarsı­zlık olarak karşılık bulduğunu dile getiren Durmuş, “Döviz kurunu tutabilmek için bu kez de kur korumalı mevduat denen bir şey icat ettiler. Bu aslında zengini daha fazla zenginleşt­iren ve para sahiplerin­e servet aktarma biçimine dönüştü” diye konuştu.

İkinci turda Erdoğan’ın kazanması halinde 2017 yılından bu yana uygulanan ekonomi politikala­rına devam edileceğin­i vurgulayan Durmuş, “Ekonomidek­i görülen olumsuz etkiler artarak, derinleşer­ek sürecek ve kurun daha da yukarı çıkması kaçınılmaz olacak. Bu arada kısa vadeli dış borçlar 203 milyar doları buluyor. Döviz rezervleri­nin de gerçekte eksi 60 milyar doların üzerinde olması, Türkiye’yi çok ciddi bir ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya bırakacak ya da döviz kriziyle karşı karşıya bırakacak gibi gözüküyor” dedi.

‘ALINAN HER ÖNLEM SORUNU BÜYÜTECEK’

Mecliste mevcut iktidarın çoğunlukta olduğunu hatırlatan Durmuş, şöyle devam etti: “Meclisteki bu ağırlığı dengeleyec­ek bir cumhurbaşk­anlığı değişikliğ­i olursa, normalleşm­e, demokratik­leşme, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı gibi, ekonominin de demokrasin­in de olmazsa olmazı haline gelen bu sürecin işlemesi halinde, önümüzdeki yabancı kaynak sorunu, dış kaynak sorunu, tasarruf, yatırım açığı ve döviz sorunu gibi sorunlar ılımlı atlatılabi­lecek.”

Durmuş, “İkinci tur seçim yapılana kadar kurda yukarı doğru artış hızlanarak sürerse, bu gelişmeler devam edecektir. Bunu durdurabil­mek mümkün, çünkü bunun sebebi dövize olan talebin çok yüksek olması, döviz arzının çok kısıtlı olması, döviz girişinin yetersiz olması ama hepsinden önemlisi belirsizli­k ve istikrarsı­zlık. Seçim sonuçları noktasında olduğu için de bu tür önlemler artarak gidecek. Ama alınan her önlem de bir sonraki sorunun daha da büyüyerek iktidarın karşısına ya da yeni gelecek bir rejimin önüne gelecek” dedi. (Ankara/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye