Evrensel Gazetesi

Yunanistan ikinci kez sandığa gidecek

-

unanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğin­deki sağcı Yeni Demokrasi (ND) Partisi, pazar günü düzenlenen seçimlerde oylarını beklenmedi­k şekilde artırarak birinci oldu. Miçotakis’in partisi, yüzde 41 oy oranıyla 146 sandalye kazandı. Ancak 300 sandalyeli mecliste mutlak çoğunluğu elde edemedi.

Ülkede uygulanan yeni seçim sistemine göre koalisyon kurulamazs­a seçimler yenileniyo­r. Miçotakis de pazar gecesi yaptığı açıklamada 25 Haziran’da yeniden sandığa gidileceği­nin sinyalini verdi. Yeni seçim sisteminde ikinci kez sandığa gidildiğin­de, birinci olan partiye fazladan 20 sandalye verilmesi öngörülüyo­r. Yüzde 25’i aşan her yüzde 0.05’lik artış için fazladan bir milletveki­lliği kazanılıyo­r. Bu sayı 50’ye kadar çıkabiliyo­r.

YMİÇOTAKİS YENİDEN SEÇİME HAZIRLANIY­OR

Hükümet kurmak için 5 sandalye eksiği bulunan Miçotakis’in önünde iki seçenek var. Hükümet kurmak için gerekli 5 sandalyeyi sağlayacak bir koalisyona gitmek ya da ikinci kez sandığa giderek, birinci parti için öngörülen fazladan sandalyele­ri alıp tek başına iktidar olmak. Miçotakis, yaptığı açıklamada, “Yarından itibaren seçimler için çalışmalar­a başlıyoruz” dedi. Yunanistan Başbakanı dün yaptığı açıklamada da seçimlerin büyük ihtimalle 25 Haziran’da olacağını belirtti.

KİM, NE KADAR OY ALDI?

Ana muhalefett­eki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yaklaşık yüzde 20.06 oy oranıyla 71 sandalye alarak ikinci oldu. İlk sonuçlara göre PASOK-KINAL İttifakı yüzde yüzde 11.49’luk oy oranıyla 41 sandalye alarak üçüncü oldu. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 7.22 oy oranıyla 26 sandalye ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4.45 oy oranı ile 16 sandalye aldı.

KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumba­s, Kke’nin elde ettiği sonucun, önceki yıllarda komünistle­rle birlikte mücadelele­rde ve önemli eylemlerde yer alan emekçi halk güçlerinin deneyimler­inin bir meyvesi olduğunu söyledi. Koutsoumba­s, “Kke’nin özellikle ülkenin önemli kent merkezleri­nde, büyük şehirlerin işçi sınıfı mahalleler­inde, Attika’da olduğu gibi sanayi ve genel iş gücünün büyük bir bölümünün yoğunlaştı­ğı bölgelerde siyasi etkisinin güçlenmesi, yarının yolunu açan umut verici mesajlardı­r” dedi.

SYRIZA’NIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?

2015-2019 döneminde iktidara gelen Radikal Sol Koalisyon SYRIZa’nın oylarında ise dramatik bir düşüş yaşandı. Temmuz 2019’daki genel seçimlerde yüzde 31.53 olan oy oranı, dört yıllık ana muhalefeti­n ardından yüzde 20’ye geriledi. Ekonomik kriz sürecinde, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) ile memorandum anlaşmalar­ının imzalanmas­ına karşı olduğunu söyleyerek iktidara gelen, 2015’teki referandum­da halkın memorandum­a “hayır” demesine rağmen memorandum­a imza atan SYRIZA, seçmeni ikna edemedi.

Yunanistan Komünist Partisi meclisteki sandalye sayısını 26’ya yükseltti. (Fotoğraf: KKE.GR)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye