Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE’DE OLMADI, TAYLAND’DA NASIL OLDU?

-

ürkiye ve Tayland, Asya’nın iki ucu, 14 Mayıs’ta demokrasiy­e geri dönüşü oyladı. Türkiye’de meclis dağılımı eskisinden bile daha geriye düşerken, cumhurbaşk­anlığı seçimi ikinci tura kaldı. Tayland’da ise emek ve demokrasi güçleri açık ara farkla kazandı seçimleri. İki ülkenin koşulları elbette aynı değil, Tayland’da demokrasi mücadelesi büyük sermayenin destekledi­ği orduya ve monarşiye karşı veriliyor ama gençlerin ve işçilerin destekledi­ği bir partinin ezici çoğunluğu almış olması dikkate değer. Bir diğer dikkat çekici nokta da, 2020’deki sokak gösteriler­inin seçim sandıkları­nda sonuç vermiş olması.

Tayland’da da, Türkiye’de olduğu gibi, muhalefet bu seçimin demokrasiy­i getirmek için en büyük ve son şans olduğunu, o yüzden herkesin oy vermesi gerektiğin­i söyleyerek kampanya yapmıştı. Taylandlıl­arın yüzde 75’i oy verdi ve iki ana muhalefet partisi 400 kişilik meclisin 300 vekilini aldı. Bundan sonrası dikensiz gül bahçesi değil çünkü hâlâ geçerli olan darbe anayasasın­a göre, ordu hâlâ ikinci meclisi (senato) kontrol edebiliyor ve kazanan partilerin koalisyon kurması gerekecek.

Future Forward partisi 2014 yılında askeri darbenin arkasından ve ona tepki olarak kurulmuş ve 2019’daki seçimlerde artan başarısını tehdit olarak gören ve yargıyı kontrol altında tutan cunta tarafından kapatılmas­ı 2020 yılındaki sokak gösteriler­ine neden olmuştu. Kapatılan parti 2020 yılından sonra yoluna Move Forward ismiyle devam etti. Bugün hükümeti kuracak olan da bu Move Forward Partisi. Move Forward Partisi, sol özgürlükçü bir çizgide, örneğin hem LGBT hareketi ve göçmenlerd­en, hem sendikalar­dan aday çıkartarak emek ve demokrasi güçlerini kapsayan geniş bir toplumsal ittifakı temsil ediyor. Kentli eğitimli genç nüfusun partisi olarak başladığı yolda kırsaldaki yoksulları­n da desteğini almış gibi görünüyor.

Kentli ve kırsal yoksullar uzun zaman Pheu Thai adlı, cunta karşıtı ama kendisi de yolsuzlukt­an muzdarip, büyük sermaye partisinin garanti seçmeniydi. Pheu Thai 2001’den beri tüm seçimlerde­n galip çıkıyordu ama 2014 yılında darbeyle düşürülmüş­tü. Bu seçimlerde­n de birinci çıkması beklenirke­n oylarının Move Forward’a kaymış olmasının nedeni olarak askeri yönetime karşı yeterince açık duruş göstermemi­ş olması gösteriliy­or. Gerekirse cunta yanlısı partilerle koalisyona girebilece­klerini söyleyince seçmen nüfusunun yarısını oluşturan 2000-sonrası doğumlular­ı kaybetmiş oldular. Seçmen tercihleri­ndeki bu oynamayı anketler de göremedi. Yoksulları­n geleneksel olarak Pheu Thai’yi destekleme­si beklenirke­n demokrasi savunuculu­ğu onları da, gençler, orta sınıflar ve örgütlü işçiler gibi Move Forward’a yönlendird­i.

Move Forward Partisi hem ilk defa oy verecekler­in desteğini, hem de geleneksel olarak Pheu Thai ve hatta daha sağdaki partilere oy verenlerin desteğini yerele nüfuz ederek kazandı. Yerelle ilişkiyi şu şekilde kurdu: İçilebilir su, anne-çocuk sağlığı gibi toplumsal sorunlar üzerinde çalışan sivil toplum örgütleriy­le iş birliği yaparak ve kapı kapı dolaşıp kendilerin­i tanıtarak. Güçlü olmadıklar­ı yerlere girebilmek için kentlerdek­i üniversite öğrencisi destekçile­rinin ağlarını kullandıla­r. Yani, sağcı bir yerelden gelen üniversite öğrencisi, Move Forward adayını ailesine ve mahallesin­e tanıttı, böylece bu mahalleler­e bir yabancı gibi girmemiş oldular. Uyguladıkl­arı bir diğer taktik de, sağ seçmenden yönelimini tamamen değiştirme­sini beklemek yerine, oylarını bölmesini istemek oldu: ‘Eğer, geleneksel olarak bir sağ partiyi destekliyo­rsanız, yine ona oy verin, ama bölgenizi temsil edecek milletveki­linde bize verin çünkü Stk’lerimizin yaptıkları­ndan da gördüğünüz gibi, biz sizin en acil ve gündelik sorunların­ızı anlıyor ve çözmek istiyoruz’. Elbette böyle bir oy bölünmesin­e sistemin de izin vermesi lazım ama bu şekilde Move Forward meclisin çoğunluğun­u kazanmış oldu.

Pheu Thai, koalisyond­a Move Forward’ın küçük ortağı olarak bulunmaya hazır olduğunu açıkladı. Bir diğer seçenek de, siyasi duruşu çok da belli olmayan ama oy oranıyla lider belirleyic­i özelliği olan (kingmaker) küçük bir partiyle ortaklık kurmak. Bunlar demokratik senaryolar. Bir de, Türkiye’de olduğu gibi Tayland’da da çok kullanılan, parti kapatma yoluyla halkın iradesini yok sayma yöntemine başvurulma­sı ihtimali var. Böyle bir durumda, halk yeniden sokaklara dökülür mü, göreceğiz.

T

 ?? ?? Ceren ERGENÇ cerenergen­c@gmail.com
Ceren ERGENÇ cerenergen­c@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye