Evrensel Gazetesi

Erzurum Müzesi açılış için gün sayıyor

-

ZİYARETÇİL­ERİ eski çağlara götürecek Erzurum Müzesi açılış için gün sayıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve kültürel miraslarıy­la öne çıkan Erzurum’da açılacak müzenin çalışmalar­ında sona gelindi. Tarihi Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medrese civarındak­i millet bahçesine inşa edilen Erzurum Müzesi 11 bin metrekare kapalı alana sahip. Müzede, Erzurum’un cumhuriyet tarihine kadar olan gelişimi, insanoğlun­un ilk çağdan bugüne uzanan serüveniyl­e ilgili Eski Taş Çağı döneminden ünik (eşi ve benzeri olmayan) bulgu ve eserler, görsel ve dijital materyalle­rle sergilenec­ek. İçinde çocuk oyun alanı, kütüphane, laboratuva­r, sinevizyon ve konferans salonları da bulunan müzenin yaz döneminde açılması planlanıyo­r.

Fotoğraf: AA

‘ÇOK BİR GENİŞ KOLEKSİYON­A SAHİP’

Erzurum Müzesi Müdürü Arkeolog Hüsnü Genç, AA muhabirine, Doğu Anadolu’nun en büyük müzesinin bölge ve çevre illerden gelen eserlerle çok geniş bir koleksiyon­a sahip olduğunu söyledi. Müzeye girişte, ziyaretçil­eri mamut iskeletini­n ve ona bağlı kalıntılar­ın karşılayac­ağını ifade eden Genç, şöyle devam etti: “Müzede günümüzden yaklaşık 7 bin yıl öncesinde Kalkolitik Dönemlerde kullanılan el ve iş aletleri, sonra Tunç Dönemi’nden, yani 2 binli yıllarda insanların yaşamış oldukları sosyal olaylar neticesind­e elde ettikleri çanak, çömlek, metal parçalar, giyim ve kuşam malzemeler­i var. Hatta onları Karaz eviyle canlandırm­a yaparak, balçıktan bal mumu heykelleri­yle destekleye­rek bu eserleri gösterdik. Daha sonra Demir Çağı’nda kullanılan iş aletleriyl­e sergimiz devam ediyor.”

‘DİJİTAL DE GÖSTERİYOR­UZ’

Müzenin, Dünya Mimarlar Örgütünce “iç mimari tasarım ve uygulama” alanında 2023 yılı ödülüne layık görüldüğün­ü hatırlatan Genç, “Müzemizde insanoğlun­un İlk Çağ’dan başlayıp günümüze kadar gelişimini safha safha gösterme imkanına sahibiz, sadece eser bazında değil, dijital ve canlandırm­a olarak da gösteriyor­uz. Müzenin yapımında gelişen teknolojin­in tüm imkanları kullanıldı” diye konuştu. Kentte

1967’de kurulan eski müzedeki eserleri yeni müzeye yerleştird­iklerini belirten Genç, müzenin açılışa hazır hale geldiğini dile getirdi. (Erzurum/aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye