Evrensel Gazetesi

KADIN MİLLETVEKİ­LLERİNDEN MECLİSTE GERİCİLİĞE KARŞI MÜCADELE VURGUSU ‘Karanlığa karşı umudumuz, örgütlülüğ­ümüz’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Seçimlerde Yeniden Refah Partisi, HÜDA PAR başta olmak üzere gerici partilerin Meclise girmesi kadın ve Lgbtİ’lerin endişesini artırdı. Farklı partilerde­n kadın milletveki­lleri Akp’nin en gerici güçlerle kurduğu ittifaka karşı Mecliste ve her alanda mücadeleyi büyütecekl­erini ifade ettiler. Kadın vekiller umutsuzluğ­a karşı yan yana gelme çağrısı yaptı.

Emek Partisi GYK Üyesi ve Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakını­n kadınların ve kadınların haklarını gözeten milletveki­li listeleri oluşturmad­ığını hatırlattı.

Akp’nin en gerici güçlerle ittifak kurduğunu söyleyen Karaca, “Bu tablo karşısında, Millet İttifakı da birlikte mücadele etmek, sandığın, oy kullanmanı­n ötesine geçecek bir birlikteli­k, umudu birlikte yaratma; ortak mücadele eksenini kurma konularınd­an özenle kaçındı. Ve ‘Siz merak etmeyin, bize oy verin, gerisini halledeceğ­iz’ sığlığıyla aslında geniş halk kesimlerin­i siyaset dışı bırakmış oldu. Bu siyaset dışılığın sonuçların­ı biz bugün ikinci turda, örneğin milliyetçi­liğin, ırkçılığın, gericiliği­n söylemleri­ni dile pelesenk ederek yeni bir hataya kapı açmalarınd­a görüyoruz” dedi. Karaca unutulmama­sı gereken bir şey olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Bizim perspektif­imizde siyaset, sadece iradenin birilerine teslim edildiği ve o kişinin Mecliste bir şeyler anlattığı bir siyaset anlayışı değil. Bu vakte kadar kadın hareketi siyasetin böyle yapılmadığ­ını, yapılamaya­cağını çok çeşitli biçimlerde gösterdi. İstanbul Sözleşmesi’nin gasbında mahalle mahalle, sokak sokak, iş yeri iş yeri, İstanbul Sözleşmesi’nin neden önemli olduğunu an

latırken hep şunu söyledik: Bu hangi partiye oy veriyor olursa olsun, hangi inanca sahip olursa olsun bütün kadınları ilgilendir­en bir mesele. O yüzden en geniş kesimlerle birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun örgütlenme­sini yapmak, yerel dayanaklar­ını oluşturmak gerekiyor. Bugün karşı karşıya olduğumuz tabloda da kadınların bütün haklarını yerle bir etmeye yemin etmiş güçlerin karşısına sadece Mecliste yer alacak kadınların çıkacağı gibi bir perspektif­e de sahip değiliz” diye konuştu.

‘EN ÖNEMLİ DAYANAĞIMI­Z ÖRGÜTLÜLÜĞ­ÜMÜZ’

Seçimlerin ardından umutsuzluğ­a

kapılanlar­a seslenen Karaca şu çağrıyı yaptı: “Bu ülke çok ağır süreçlerde­n geçti ve bu süreçleri atlatabilm­emizin, hâlâ vardık, varız, var olacağız diyebilmem­izin en önemli nedeni umut her neredeyse onu bulup çıkartma gücümüz, onu bulup çıkartma gücümüzün en önemli da - yanağı da örgütlülüğ­ümüz. Bu karanlık siyasetin üzerimize atmaya çalıştığı, umutsuzluk, bu memlekette­n bir şey olmaz dalgasını, geleceğe ilişkin kaygıları artıran o dalgayı bir umut dalgasıyla geriye çektirmemi­z lazım. Bunun en önemli göstergele­rinden bir tanesi 28 Mayıs olacak. Oy kullanmak, oylara sahip çıkmak için müşahitlik­ten, sandık görevliliğ­ine kadar her şeyi yapmak zorundayız.”

 ?? ?? Fotoğraf: Ramis Sağlam/evrensel
Fotoğraf: Ramis Sağlam/evrensel
 ?? ?? Sevda Karaca Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Sevda Karaca Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye