Evrensel Gazetesi

Ergene’nin suyu içilemez sulamada kullanılam­az

-

Kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri’nde, yapılan çevre endüstriye­l analiz incelemesi­nde Ergene’nin suyu 3’üncü derece kirli çıktı.

YILDIZ Dağlarında­n doğup, 283 kilometre yol katederek Meriç Nehri ile birleştikt­en sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akıyor. Edirne’de Uzunköprü Belediyesi, Ergene Nehri’nin 5 noktasında­n su aldırıp, analiz yaptırdı. Hazırlanan raporda, nehir suyunun 3’üncü derece kirli çıktığı belirtildi. 3. derece, gıda, tekstil gibi nitelikli su gerektiren tesisler hariç olmak üzere, uygun bir arıtmadan sonra su ürünleri yetiştiric­iliği için kullanılab­ilir nitelikte su ve sanayi suyu anlamına geliyor. Raporu inceleyen Namık Kemal Üniversite­si Çorlu Mühendisli­k Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer DHA’YA Ergene’nin bölgede önemli olduğunu, yerleşim yerleri ile endüstriye­l bölgeden etkilenen bir nehir olduğunu söyledi.

‘KANALİZASY­ON KARIŞIYOR’

Prof. Dr. Tecer, Ergene Nehri’nde değerlerin yüksek olduğunu belirterek, “Yüksek su kriteri olan parametrel­ere baktığımız zaman toplam azotu 1.5 miligram/litreden fazla ise kirli suları işaret ediyor. Burada 12.58 miligram/litre seviyesind­e. Kimyasal oksijen ihtiyacı da 50’nin üzerindeys­e de kirli su olarak kabul ediyoruz. Ölçümlerde bu değer 136’ya çıkmış. Demir de 110 litre seviyesine çıkmış. Dolayısıyl­a bu değerler, izin verilen çevresel kriterleri­n üzerinde. Bir de evsel atıkların, kanalizasy­on sularının daha anlaşılabi­lir tabirle söylemek gerekirse akarsulara karıştığı anlamına geliyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: DHA ??
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye