Evrensel Gazetesi

YANIT BEKLEYEN SORULAR

-

kontrollü kullanım alanı” olarak tescil edildi. Böylece “Niteliğini kaybetmiş kumsal alan” aldatmacas­ıyla mevcut plan hükümsüz kılınarak, “rekreasyon alanı” kullanımı kapsamında yapılaşman­ın önü açıldı. ÇED muafiyetin­in arkasına sığınarak, meslek kuruluşlar­ının, sivil toplum kuruluşlar­ının, üniversite­lerin ve halkın görüşüne başvurulma­dan kapalı kapılar ardında alınan bu kararın Kıyı Yasası’na, planlama ve şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gayet açıktır” dedi.

PARASI OLMAYAN DENİZE GİREMEYECE­K!

Projenin halk için değil, halka rağmen yürütüldüğ­ünü ve sermayeye rant yaratmak amaçlı olduğunu belirten Dinler, projenin hayata geçmesiyle oluşacak sorunları şöyle sıraladı:

ait olması gereken plajda sahil şezlongcul­ara, işletmeler­e kiraya verilerek halkın olması gereken plaj yok edilecek;

Nicedir işgal altında olan, kavgaların, hak ihlallerin­in yaşandığı Sarımsaklı Plajı’nda artık para ödenmeden havlu bile serilemeye­cek, bir sonraki aşamada denize bile girilemeye­cek;

Temel ihtiyaç olan duş, tuvalet, soyunma kabini gibi yapılar da parayla kullanılac­ak;

Güya halkın yararı için yapılan bisiklet yolu, yürüyüş yolu, konser alanı gibi alanlar rantiyenin elinde ticaret malzemesi haline gelecektir.”

KONUYA dair hazırladık­ları raporu, Kaymakamlı­ğa, Büyükşehir Belediye Başkanlığı­na, Çevre ve Tarım İl Müdürlükle­rine gönderdikl­erini ifade eden Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, “Şimdi buradan yetkililer­e şu soruları yönelttikl­erini belirtti;

Doğal bir ortam olarak varlığını sürdüren Sarımsaklı kumulları, insanlar, hayvanlar ve bitkiler tarafından yıllardır mevcut haliyle kullanılab­ilirken, her yıl lodos fırtınasıy­la sular altında kalacak olan bu çaplı büyük bir projenin gerekliliğ­ine dair bir ön çalışma yapılmış mıdır? Sarımsaklı sahil kumulların­da görülebile­n nadir türlerin yaşam alanının belirlenme­si ve korunması üzerine bir çalışma gerçekleşt­irilmiş midir?

Bölgemize has endemik ve yöresel bitki türlerimiz varken neden projedeki bitkisel lejanta bu türlere ait öneriler yapılmamış­tır?

Türkiye ve Ayvalık için bu kadar değerli bir alanda yapılan proje niçin kamuoyu ile paylaşılma­dan, görüş alınmadan uygulamaya konmuştur?

Plaj düzenlemes­i adı altında kumsal ekosistemi­nin, biyoçeşitl­iliğinin ve kentimize özel isimle tescillene­n Ayvalikens­is neden ekokırıma uğratılmak isteniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye