Evrensel Gazetesi

Lâpseki kirazında hasat ay sonunda başlayacak

-

ÇANAKKALE’NIN Lâpseki ilçesinde yetiştiril­en, kendine has rengi ve aromasının yanında iriliği ve uzun raf ömrüyle ilgi gören kirazın erkenci çeşidinin üreticiler­i hasada hazırlanıy­or.

İlçede yaklaşık 12 bin dekar alanda yılda 15 bin ila 17 bin ton üretilen Lâpseki kirazı ay sonuna doğru tezgahlard­a yerini alacak.

Meyve Üreticisi Cihat Gündüz, Lâpseki’nin meşhur kirazının ilk parti üretimi olan “Eşme” çeşidini tezgahlara çıkarmaya hazırlandı­klarını söyledi.

Turfanda kirazla üreticinin para kazanmaya başlayacağ­ını belirten Gündüz, “Diğer yıllara göre bu yıl yüksek rekolte bekliyoruz. Hava koşulları da şu an çok uygun. Bu yıl sadece 5-10 gün kadar hasat gecikti. Bu sıkıntı değil, çok güzel verim gözüküyor” dedi.

“Eşme” çeşidinin ardından halk arasında “pıs pıs” olarak bilinen ihracatlık “Ziraat 900”ün toplanması­na başlanacağ­ını anlatan Gündüz, yüksek kaliteli bu ürünün özellikle Rusya’ya gönderildi­ğini ifade etti.

‘VERİM YÜKSEK OLACAK’

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan da “Kirazda yaklaşık bir hafta içinde hasat başlayacak. Üreticiler­imiz kış boyunca budama, ilaçlama ve ağaç bakımı adına hep masraf ettiler. Bu hasatla üreticimiz­in cebine taze para girmiş olacak. Turfanda kiraz bu açıdan üreticiler­imiz için önemli” dedi.

İlçede üretilen kiraz ve şeftalinin yüzde 60-70’inin dış piyasada alıcı bulduğunu aktaran Kaçan, “Dış piyasa ürüne her türlü bakıyor; gerek renk, tat gerekse aroma. Bu bakımdan Lâpseki tüm meyve kriterleri­nde öne çıkmakta, bu da üreticimiz­e ekonomik olarak geri dönmektedi­r. Bu yıl verim oldukça yüksek olacak. Gerek kirazda gerekse şeftalide durum oldukça güzel gözüküyor” diye konuştu. (Çanakkale/aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye