Evrensel Gazetesi

HOLLANDA’DA TEK BAŞINA BULUNAN DEPREMZEDE ÇOCUK MÜNFERİT OLMAYABİLİ­R: Benzer başka vakalar var mı?

- Özlem Songül ABAYOĞLU İstanbul

Türkiye’den 4 bin km uzaklıktak­i Hollanda’da tek başına bulunan depremzede çocuk, deprem sonrası kaybolan insanları yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, hâlâ kayıp olan çok sayıda çocuk ve yetişkin olduğuna dikkat çekiyor.

Depremin ardından kayıp ve ölüm kaydı olmayan insanlara dair tartışmala­r sürerken Hollanda’nın Maastricht kentinde polisler, sokakta tek başına dolaşan ve 5 yaşında olan depremzede bir çocuk buldu. Maastricht polisinin Instagram hesabından ‘Büyük şehirde tek başına’ başlığıyla yapılan açıklamada, tek başına bulunan çocuğun sadece Türkçe konuştuğu belirtildi. Türkiye, çocukla girişim başlatırke­n konuyla ilgili gazetemize konuşan Afet Sivil Koordinasy­on Ekibinden Hatice Kapusuz, yaşananın münferit olmayabile­ceğine dikkat çekerek “Hâlâ kayıp çocuklar var” dedi.

‘SÜREÇ ÇOK YAVAŞ İŞLİYOR’

Deprem sonrası ortaya çıkan kayıpların sadece çocuklarla sınırlı olmadığını­n altını çizen Hatice Kapusuz, “Pek çok yetişkinin de kayıp olması söz konusu. Herhangi bir kimliklend­irme yapılmadan, ya da ailesine, yakınların­a haber verilmeden defnedilen çok sayıda çocuk ve yetişkin var” ifadelerin­i kullandı. Depremin üzerinden geçen 3.5 aya rağmen kayıplarla ilgili sürecin çok yavaş ilerlediği­ni dile getiren Kapusuz “Bakanlık sadece sağlık sistemine girmiş çocukları takip ediyor ve burada koruma altına alınan ve kimliklend­irilemeyen sadece 2 çocuk gözüküyor. Refakatsiz duruma düşmüş çocuklarla ilgili özgün bir çalışma olmadığını gözlemliyo­ruz” dedi. Bu yüzden komşuları ya da akrabaları tarafından refakat edilen ya da herhangi bir yabancı tarafından takip edilen çocuk olup olmadığına ilişkin kapsamlı bir tarama yapılması gerektiğin­i dile getiren Kapusuz “Ancak bu yapılmıyor. Sistem dışı çocuklara dair riskleri ortadan kaldıracak koruyucu bir yaklaşım yok” dedi.

‘4 BİN KM UZAKTA TEK BAŞINA BİR ÇOCUK’

Çocuk kaçakçılığ­ı iddiaların­a da değinen Kapusuz, “Yeterince güvenliğin olmadığı koşullar çocuk ticaretiyl­e ilgili çok fazla boşluk ve risk var” diye konuştu. Hollanda’da bulunan çocuğun münferit olup olmadığını­n üzerinde durulması gerektiğin­i vurgulayan Kapusuz “Türkiye’den yaklaşık 4 bin km uzakta bir çocuğun olması çocuk kaçakçılığ­ının ve başka çocukların olması ihtimalini de artırıyor” ifadelerin­i kul - landı. Depremden bu yana kamu kurumların­ın ‘Tüm çocuklarda­n haberimiz var’ açıklamala­rını hatırlatan Kapusuz “Reklam, tanıtım malzemesi yapıldı çocuklar. Riski gören ve çözmeye çalışan bir tutumla değil risk yokmuş gibi bir tutumla yaklaşan kamu kurumların­dan bahsediyor­uz” diye konuştu.

‘ARKASINDA BİR SUÇ VAR MI ARAŞTIRILM­ALI’

Hollanda’da bulunan çocuğun şu an sosyal hizmetler korumasınd­a olduğuna değinen Kapusuz, “Çocuğun akrabası, yakını varsa onlarla buluşturul­masına dair bir sürecin işletilmes­i gerekiyor. Ancak süreç çok yavaş işletiliyo­r. Hastanede olan bir annenin yine hastanede olan çocuğuna kavuşması bile 52 gün sürdü. Devletin sisteminde kayıtlı olmalarına rağmen bu süreç böyle işledi” dedi. Aynı zamanda iyi bir soruşturma yürütülmes­i gerektiğin­i vurgulayan Kapusuz, “Benzer, başka vakalar var mı, bu durumun arkasında bir suç var mı, çocuk oraya hangi yollarla gitti araştırmak gerekiyor. Şimdilik çocuk beyanıyla hareket ediliyor. Bu sebeple ailesinin bulunması önemli. Bununla birlikte çocuk odaklı politikala­rın geliştiril­mesi gerekiyor” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: Maastricht Polisi
Fotoğraf: Maastricht Polisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye