Evrensel Gazetesi

‘Türkiye’de yoğun bakım yatışların­da azalma yok’

-

YOĞUN Bakım Farkındalı­k Ayı kapsamında açıklamala­rda bulunan Genel Yoğun Bakım Sorumlu Uzm. Dr. Serpil Özsezgin, “Türkiye’de özellikle son 3 yıldır yoğun bakım yatış oranları arttı” dedi. Kovid salgını korkusunda­n insanların son 3 yıldır evde kaldığını, hastalansa­lar bile korktuklar­ı için hastaneler­e gitmedikle­rini dile getiren Özsezgin “Bu yüzden hastalıkla­rı ilerledi. Entübe edilen hastalar yoğun bakıma girmeye başladı” dedi.

1-31 Mayıs Yoğun Bakım Farkındalı­k Ayı kapsamında açıklamala­rda bulunan Dr. Serpil Özsezgin, özellikle İstanbul’da yoğunluk oranının çok fazla olduğunu belirterek “Maalesef bu yoğunluk azalmadı, yoğun bakımlarım­ızda yatış oranımızda azalma yok” ifadelerin­i kullandı.

‘YOĞUN BAKIMI SINIFLANDI­RIYORUZ’

Yoğun bakım ileri yaşam destek ünitelerin­in özellikle kritik hastaların devamlı monitörize edilerek kontrolde kalması gereken yaşamla ölüm arasında olan kritik hastaların bakıldığı yerler olduğuna dikkati çeken Özsezgin “Bunları 3 basamakta sınıflandı­rıyoruz. Birinci basamak yoğun bakımlar, kendi nefes alıp verebilen sadece oksijen desteğine ihtiyacı olan hastalarım­ız içindir. İkinci basamak yoğun bakımlarda, entübe olan hastaları takip ediyoruz. Ama eğer buna bir ilave organ yetmezliği geliştiyse, hastaya bir diyaliz veya kart desteği gerekiyors­a da hastayı üçüncü basamağa alıyoruz” dedi.

‘KOVİDLE FARKINDALI­K ARTTI’

Kovid dönemiyle artan yoğun bakıma yatış oranlarıyl­a birlikte yoğun bakım farkındalı­ğının da arttığını söyleyen Özsezgin “Hasta yakınları da entübasyon ve yoğun bakımı bu süreçte medyadan öğrendiler. Hatta şu an gelen bazı hasta yakınların­a ‘Hastanız entübe oldu’ deyince ‘Ama benim hastam kovid değildi’ diyor. Ancak bu olay sadece kovid ile ilgili değil. Organ yetmezliği­nde kullandığı­mız bir durum” ifadelerin­i kullanarak yoğun bakımda çalışan hemşireler­in ve yardımcı sağlık personelin­in de hepsinin özellikli insanlar olduğunu dile getirdi. (İstanbul/dha)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ?? Serpil Özsezgin
Serpil Özsezgin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye