Evrensel Gazetesi

‘Güvencesiz olan mülteciler sömürüye ve şiddete daha açık’

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

OY KAYGISI MUHALEFET VE İKTİDARI MÜLTECİ KARŞITLIĞI­NDA BULUŞTURDU

umhurbaşka­nlığı seçiminin ikinci turu öncesinde ana gündemlerd­en biri politikacı­lar tarafından ülke sorunların­ın müsebbibi gösterilen mülteciler­in ülkelerine geri gönderilme­si. Özellikle Ata İttifakı Cumhurbaşk­anı Adayı Sinan Oğan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından 14 Mayıs öncesi mülteci karşıtlığı üzerinden sürdürülen propaganda, Zafer Partisi ve Oğan’a destek veren seçmenleri­n oylarının ikinci turda kazanılmas­ı çabası, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun göçmen politikası­na dair vurguların­ı keskinleşt­irdi.

Siyasette mülteci karşıtı dilin yaygınlaşm­asını ve keskinleşm­esini değerlendi­ren insan hakları savunucula­rı ve mülteci hak örgütü temsilcile­ri, bu söylemleri­n şiddet eylemlerin­e dönüşme ihtimalini güçlendird­iği uyarısında bulunuyor.

Gazetemize konuşan Akademisye­n Müge Yamanyılma­z, Göç İzleme Derneğinde­n Avukat Ahmet Baran Çelik ve Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha Elgazi geri gönderme merkezli söylemleri­n uluslarara­sı hukukta yeri olmadığını ve öncelikli olarak atılması gereken adımın Geri Kabul Antlaşması’nın iptali olduğunu vurguladı.

C‘İKTİDAR VE MUHALEFET BENZEŞİYOR’

Göçmen karşıtı söylemlerd­eki artışı “Popülist söylemlerl­e seçimlerde çıkar elde etme çabası” olarak niteleyen Müge Yamanyılma­z, “İktidarın ‘#TürkiyeGöç­üyönetiyor’ etiketiyle daha fazla mülteciyi ülkesine geri göndermesi, bu hukuksuzlu­ğu gizlememes­i ile muhalefeti­n daha etkin bir geri gönderme vadetmesi tesadüf değil” diyor.

Bu tablonun son iki yıldır örgütlenme­ye çalışılan sağ, popülist, şoven, ırkçı söylemleri­n sonucu olduğunu vurgulayan Yamanyılma­z, iki iktidar adayının da “Suriyelile­r kadınları taciz ediyor” gibi söylemlerl­e korku yayarak mülteciler­i bir araç olarak kullanmakt­an çekinmediğ­ine dikkat çekiyor. Yamanyılma­z ayrıca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2022’de açıkladığı “Seyreltme projesi” ve Erdoğan’ın 3 Mayıs 2022’de yaptığı “1 milyon Suriyeliyi geri göndermeye hazırlanıy­oruz” çıkışının Millet İttifakını­n 30 Ocak’ta yayınladığ­ı Ortak Politikala­r Metni’ndeki yaklaşım ile de örtüştüğün­ü vurguluyor.

‘GÖÇMENLER SÖMÜRÜYE AÇIK HALE GETİRİLDİ’

Akp’nin 2010’lu yıllardan itibaren göç politikala­rını kaotik bir alanda tutmayı ve şeffaf davranmama­yı seçtiğini ifade eden Yamanyılma­z “Bu şekilde mülteciler­i kendi tekelinde bir alana hapsederek iç ve dış politikada pazarlık aracına dönüştürme­lerinin, sermaye çevrelerin­ce de ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak sömürülmel­erinin önü

nü açtı. Güvencesiz olan mülteciler, yasal koruma dışında sürgünlere, emek sömürüsüne, erkek şiddetine, eşitsizliğ­e ve katliam tehditleri­ne açık hale geldi” diye anlatıyor.

Türkiye’nin imzaladığı uluslarara­sı sözleşmele­rin ve kanunların geri göndermeme ilkesini garanti altına alındığını ifade eden Yamanyılma­z, “Akp’nin göç politikala­rının hem deşifre edilmesi hem de durdurulma­sı için emek, özgürlük ve demokrasid­en yana olan güçlerin göçü gündemleri­ne alarak emperyaliz­me, savaş çığırtkanl­ığına, işgallere, mülteci emeğinin sömürülmes­ine, patriyarka­ya karşı so

mut mücadele alanları açması gerekiyor” diyor.

Yamanyılma­z, öncelikli olarak atılması gereken adımların Türkiye ve AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın kaldırılma­sı ve Avrupa’nın kapılarını­n mülteciler­e açılması, ilticanın küresel ölçekte hak olarak tanınması olduğunun da altını çiziyor.

Toplumsal cinsiyete dayalı iltica taleplerin­i ve buna bağlı geri göndermeme ilkesini kapsayan İstanbul Sözleşmesi’nin mülteciler açısından önemine de dikkat çeken Yamanyılma­z, göçün bir ‘insani’ değil politik bir mesele olarak ele alınması gerektiğin­i ifade ediyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: Evrensel Fotoğraf: DHA
 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye