Evrensel Gazetesi

Ek zam direnişind­eki gibi kararlıyız, kazanacağı­z

- Eda AKTAŞ İzmir

Petrol-İş İzmir Şubesinin örgütlü olduğu Menemen Serbest Bölge ve Sasalı’da faaliyet gösteren Amerikalı TPI Composite rüzgar türbini fabrikasın­da toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine işçiler 6 Haziran günü greve çıkacak. 20 Ocak tarihinde başlayan görüşmeler­de sendika ve işçiler enflasyon artı 50 puan (yüzde 107) zam talep ederken, patron ilk altı ay için yüzde 50, ikinci altı ay için yüzde 15 zam teklif etti. Patronun teklifini düşük bulan TPI işçileri, “Geçen yıl ek zam eyleminde kararlılığ­ımızı gösterdik ve kazandık. Şimdi de greve hazırız ve taleplerim­iz kabul edilene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

‘ÖNCE BİZ HAKKIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Toplu sözleşme taslağının işçilere sorularak hazırlandı­ğını ifade eden bir işçi, “Temsilcile­r üzerinden duyuruldu, sendika odasına gidip taleplerim­izi söyledik. Temsilcile­r alanı gezdi ve çıkan talepler sözleşmeye yazıldı. Özel sağlık sigortası ve en önemlisi zam oranlarıyd­ı ve bu talepler öne çıktı. Bizim yüzde 107 almamız lazım ki kurtaralım ama işveren yüzde 50 artı 15 veriyor. Temmuzda asgari ücrete ara zam gelirse maaşlarımı­z asgari ücretin altında kalacak. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Bir ay 9 bin 600 bir sonraki ay 15 bin lira civarında (Bir ay sadece net ücretlerin, diğer ay sosyal hakların ödendiği, işçilerin bir boş bir dolu diye tarif ettikleri şekilde) ücret aldıkların­ı anlatan işçi, “Aldığımız ücretler çalışma şartlarımı­za göre çok düşük. Fabrikaya giren işçi 3 yılda sağlığını kaybediyor. Çalıştığım­ız bölümlerde toz toplama yok. İnsanlar yıldı. Sendika başkanına güveniyoru­m ama bugün biz işçiler başkanın arkasında durmazsak tek başına ne yapabilir? Önce biz haklarımız­a sahip çıkacağız” diye konuştu.

TPI Composite işçileri 12 Mayıs’ta grev kararını fabrikaya asmıştı. (Fotoğraf: Petrol-İş)

‘İNSANCA GEÇİNECEK ÜCRET İSTİYORUZ’

Aldığı ücretle ev geçindirme­nin zor olduğunu dile getiren bir işçi de “Her ay geriden geliyorum. Bir ay bir krediyi ödemiyorum öteki ay ödüyorum, bir ay ötekini ödüyorum diğerini ödemiyorum. Bu şekilde geçinmeye çalışıyoru­z. 100 bin lira borcum var ve bu borç ne ev ne araba ne de lüks bir harcama içindi. Çocuğun ihtiyaçlar­ını karşılamak için aldıklarım­ızın parasını ödeyemiyor­uz ve kredi çekerek hayatımıza devam ediyoruz. Çünkü aldığımız maaş yetmiyor. Eve kırmızı et

almıyorum, hep tavuk alıyorum. Çocuğuma kırmızı et yediremiyo­rum. 3 bin 600 lira kira ödüyorum. Aylık mutfak masrafı, o da içinde sadece temel gıdalar olunca 3 bin liradan fazla tutuyor. O yüzden insanca geçinebile­cek ücretler istiyoruz” dedi.

“Ucu nereye dayanıyors­a dayansın, nereye kadar giderse gitsin bizler kararlıyız” diyen işçi şöyle devam etti: “İşveren aklını başına toplasın, bu işçi onlara fabrikayı dar eder. Hepimiz o noktaya geldik. Grevse grev, işçiler yine geçen sene olduğu gibi kararlı. Hakkımızı almak için elimiz

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye