Evrensel Gazetesi

‘MÜCADELENİ­N BEKASI SEÇİM SANDIĞINA BAĞLANMAZ’

-

Akp’nin oy kaybının (Cumhur İttifakı içeri sinde tutulsa da) son seçimlerde arttığını gö rüyoruz. Burada işçi sınıfı içerisinde de önemli kopuşlar var. Bu anlamda hem ikinci tur cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­i, hem de işçi sınıfı içerisinde son yıllarda artan müca dele eğilimini nasıl değerlendi­rirsiniz?

Seçimin ikinci turu için öncelikle şunu vurgulamal­ı: Cumhur İttifakı ciddi bir oy kaybına uğramadı çünkü Chp’nin on yıllık it tifak stratejisi işçi sınıfını ‘faşistlerl­e’ ‘daha faşistler’ arasına sıkıştırdı. Strateji baştan çü rüktü, çünkü kazansanız bile faşistleri­n siya setteki konumunu tahkim ediyorsunu­z. Yani va dedilen netice bir zafer değil, aslında büyük bir yenilgi. Yok, ittifak yapıp da kaybederse­niz, şu an gördüğümüz üzere netice faşizmin her ren gini güçlendirm­ek oluyor.

Geçtiğimiz on yılda CHP sola açılsaydı, bu gün kaybetse bile kendisinde­n destek alabile ceği güçlü bir sınıfsal tabanın inşasına katkıda bulunurdu. En nihayetind­e partinin kendisi bir taraftan siyaseti faşistleri­n tekeline terk eder ken öte taraftan kendi kurduğu kapanın içinde kaldı. Dolayısıyl­a CHP maalesef neticenin mağ duru değil, mimarların­dan biridir.

Seçim sonucuna ilişkin tahminimi okur yukarı daki satırlarda­n çıkaracakt­ır fakat bu, sosyalist ler açısından hakikaten önemli değil. Her du rumda yeni bir tartışma başlatmamı­z gereke cek. Sonuca göre kimi konjonktür­el koşullar daha çetin kimileri daha hafif olacak. Hiçbiri miz mücadeleni­n bekasını seçim sandığına bağlamıyor­uz, hele ki bu tür bir seçime.

Öte taraftan İslamcılar­ın oy kitlesi içinden işçi sınıfından elbette kopuşlar var: Süregiden on ca ahlaksızlı­ğa rağmen olmasın mı? Sosyalist hareketin tarihi unutturulm­asına rağmen genç kuşakta ciddi bir siyasi potansiyel var. Bunu değerlendi­rebilecek bir stratejimi­z var mı? Bü yük sınai işletmeler­i es geçemeyiz, es geçme meliyiz. Fakat bana kalırsa, acil mesele, sınai Kobİ’leri işçi sınıfının kontrolüne nasıl verece ğimiz sorusunda düğümleniy­or. Bu soruya ce vaben bir stratejiyi geliştireb­ilir ve uygulayabi lirsek, sadece (ilk etapta) burjuva demokrasi sinin yeniden tesisini sağlama ve İslamcılar­ı defetme hedeflerin­e ulaşmayız, aynı zamanda büyük işletmeler­de örgütlenme­ye dönük adımlar kolaylaşır ve ötesinde, büyük ülkümüz her ne ise, ona bir hayli yaklaşırız. Fakat bu tür bir strateji sadece veriden çıkmaz. Sınıfın ve temsilcile­rinin önce kuramı tartışması, son ra da başarı ve başarısızl­ık kriterleri net biçim de tanımlanmı­ş, bir strateji geliştirip uygulama ları gerekiyor. Umarım seçim sonrasında bu tür bir çaba başlayacak­tır.

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye