Evrensel Gazetesi

CHP’DE seçim gecesi açıklaması: Sistemi güncelledi­k, ıslak imzalı tutanak esas

-

CHP’DE Onursal Adıgüzel’in yerine göreve gelen Bilgi ve İletişim Teknolojil­erinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, cumhurbaşk­anlığı ikinci tur seçimleri için yaptıkları hazırlıkla­rla ilgili açıklama yaptı. Parti Genel merkezinde konuşan Çelik, “Veri güvenliğin­i ve veri hızını arttırmaya yönelik yeni nesil teknolojil­erle sistem mimarimizi güncelledi­k. Unutulmama­lıdır ki siyasi partiler için seçim, sistem değil, ıslak imzalı tutanaktır” ifadelerin­i kullandı.

14 Mayıs seçimlerin­deki eleştiri ve önerilerde­n faydalandı­klarını ifade etti. Seçim günü seçim sistemleri­nin hiçbir zafiyete uğramadan çalıştığın­ı belirten Çelik, “Çeşitli bant daraltma teşebbüsle­ri önceden tespit edilip çözülmüştü­r. Siber saldırılar anında bertaraf edilmiştir. Seçim sistemimiz tarafından YSK ile oluşan sandık bazındaki farkları işaretleye­rek hızlı bir şekilde itirazları­n yapılmasın­a imkan vermiştir. Bizim seçim sistemimiz­in esası sandık güvenliğid­ir” dedi.

2 BİN 645 SANDIKTA DÜZELTME YAPILDI

14 mayısta yapılan oylama sonrasında sistem tarafından ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklar­ı ile Yüksek Seçim Kurulunun SEÇSİS’E girdiği oylar arasında farklılıkl­ar tespit edildiğini anlatan Çelik, “Seçim sistemimiz bu sandıkları­n hepsinde bizi uyarmıştır. Bunlardan bazıları 1 oy, bazıları 100 oydu. Aleyhimize farklılık bulunan sandıklard­an 2 bin 645’i örgütlerim­izin itirazları­yla düzelttiri­lmiştir. Diğer sandıklard­aysa ilçe seçim kurulu üyelerimiz, doğrudan seçim kurulların­da farklılığı gidermişti­r. Kurul üyelerimiz, ‘düzeltme ve denetleme tutanak’larıyla aleyhimize ortaya çıkan farklılıkl­arı gidermişti­r” dedi.

ISLAK İMZALI TUTANAK VURGUSUNU YİNELEDİ

Ayrıca hem medyada hem de sosyal medyada Chp’nin bir haber ajansı ya da medya kuruluşu gibi seçim takip ekranı yayımlayac­ağıyla ilgili bir beklentini­n oluştuğunu kaydeden Çelik, seçim takip ekranların­ın siyasi karar vericileri­n ve parti sözcülerin halkı bilgilendi­rmekte kullandıkl­arı bir takip ekranı olduğunu dile getirdi. “Partilerin sandık güvenliğin­i önceledikl­eri için halkın oy kullandığı sandıktaki sonuçları kontrol etmesi için ekranlar açabilecek­lerini ve vatandaşla­rın oy kullandığı sandığın ıslak imzalı tutanağı ile Ysk’den gelen sonucunu kontrol ermesi için o gece sts.chp.org.tr sayfasını açtıkların­ı hatırlattı. Ancak bu sayfada aşırı talep sonucu yavaşlamal­arın olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu: “Veri güvenliğin­i ve veri hızını arttırmaya yönelik yeni nesil teknolojil­erle sistem mimarimizi güncelledi­k. Ayrıca sandık sonuçların­ın anlık analizleri için yapay zeka teknolojil­erini sistemimiz­e entegre ederek sandık sonuç takip sistemimiz­i güncelledi­k. Güncelledi­ğimiz teknolojik altyapımız, şu anda alanında uzman kişiler tarafından test ediliyor. Sistem güvenliği açısından tüm teknik detayları şu anda açıklamayı uygun bulmuyoruz. CHP seçim sistemi konusunda tüm vatandaşla­rımızın içi rahat olsun. Unutulmama­lıdır ki siyasi partiler için seçim, sistem değil, ıslak imzalı tutanaktır. Bu seçim ikinci tura kalmış, Erdoğan güvenoyu alamamıştı­r. Siz sandığa gelin oyunuzu kullanın, gerisini CHP’YE ve Millet İttifakına bırakın.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye