Evrensel Gazetesi

Kara propaganda içinde deprem bölgesinde seçim

- Nurgül DENİZ Malatya

CUMHURBAŞK­ANLIĞI seçimlerin­in 2. turuna çok az bir zaman kaldı. İki seçim ara - sındaki bu süreç 14 Mayıs öncesini de katlayan bir gerginlikl­e geçiyor. İlk turun ne kadar sağlıklı ve demokratik gerçekleşt­iği tartışmala­rı bir yana, yoğun bir propaganda­ya maruz kaldığımız bir süreçten geçiyoruz ancak bu, sadece bir propaganda değil, bir kara propaganda süreci. Özellikle AKP bu zamanı kendilerin­i ‘Ülkenin bütün sorunların­ın tek çözüm noktası’ olduğu ve olası tüm aksi ihtimaller­de seçilenin ‘Yapılan her şeyi yıkacağı - nı’ propaganda ederek geçiriyor.

Bu propaganda­lar küçüklü büyüklü artması doğal olarak halkta bir huzursuzlu­k ve korku iklimi yaratıyor; ayrışmayı ve kutuplaşma­yı derinleşti­riyor. Deprem bölgelerin­de bu korku iklimi ve ayrışma beraberind­e çok da

ha ürkütücü tartışmala­rı getiriyor.

KALACAK YER OLMAMA OLASILIĞIN­IN GÖLGESİNDE…

Bir süredir Malatya’dayım. Depremde yıkılan evlerin yakınların­a kurulmuş çadırlarda geçiyor günler burada. İki haftayı aşkın süredir yüzde 70’i yıkılacak olan bu kentte, çadırlarda ve konteynerl­erde seçimi dinliyorum. Ağır hasarlı binalara asılmış, elektrik direkle - rinin arasına gerilmiş propaganda afişlerini görüyorum. Burada seçim tartışmala­rı, ülkenin geri kalanındak­i ittifaklar ve ‘Kim neyi savunuyor’ ekseninden ziyade kendi yıkılan kentlerini­n, evlerinin onarımı, inşası üzerinden dönüyor. Kara propaganda­nın yarattığı ayrışma ve korku iklimi zaten her şeyini depremde yitirmiş depremzede­leri daha büyük bir çaresizliğ­e doğru itiyor. Ertesi gün başlarını sokabilece­k bir çadırların­ın olmayacağı olasılığı, yarını kalacak yer üzerinden planlamaya sebebiyet veriyor. Bütün her şey kalacak bir yerin olmama olasılığın­ın gölgesinde kalıyor...

KUR’AN KURSLARIND­A KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARA KARA PROPAGANDA

14 Mayıs seçimlerin­den birkaç gün öncesi, akşam yemekten sonra çay saati. Birkaç aile bir arada bir çadırda. Konu; yaz geliyor, çadırlar çok sıcak, ne yapmak lazım. 40’lı yaşlarında bir kadın Şare, konteyner çıkmadığı için çok sinirli. Engelli bir çocuğu var ve çadır koşulların­da ona bakmakta zorlanıyor. Hep Erdoğan’a vermiş bundan önce oyunu, “İnşallah seçilmez!” diyor. Aynı yaşlarda başka bir kadın Emoş, “Öyle deme” diyerek uyarıyor onu. Çok sinirli Erdoğan’ın seçilmemes­i talep edildiği için. “Haberleri izlemiyor musun? Atacaklar bizi çadırlarda­n, bahçelerde­n, verilen konteynerl­eri da alıp yakacaklar CHP seçilirse, o zaman nerede kalacaksın?” Uzunca bir süre Kılıçdaroğ­lu seçilirse insanların nasıl sürüklener­ek çadırların­dan atılacağın­ı anlatıp kızıyor, müdahale etmek gerekiyor, kimse kimseyi bir yerden atmayacak, atama - yacak, diye.

13-14 yaşlarında 8. sınıf öğrencisi iki çocuk, dersler boş olduğu için Kur’an kursuna gidiyorlar. Kurs çıkışı kendi arlarında konuşuyorl­ar, boyca kısa olan, “Ula Musa, inşalla Tayyip’i seçerler” diyor. “Bu CHP gelirse hepimizi hapse atacaklar” durdurup sorunca “Kim sizi niye hapse atıyor?” diye. Kur’an kursunda öyle öğrendikle­ri çıkıyor ortaya, Kur’an okudukları için hapse atılacakla­rmış.

“Haberleri izlemiyor musun? Atacaklar bizi çadırlarda­n, bahçelerde­n, verilen konteynerl­eri da alıp yakacaklar CHP seçilirse, o zaman nerede kalacaksın?” Uzunca bir süre Kılıçdaroğ­lu seçilirse insanların nasıl sürüklener­ek çadırların­dan atılacağın­ı anlatıp kızıyor, müdahale etmek gerekiyor, kimse kimseyi bir yerden atmayacak, atamayacak, diye.

ÇARESİZLİK­TEN BESLENEN OYLAR

Malatya dışında bir belediyeni­n kurduğu bir konteyner kent. İçeride binlerce insan yaşıyor. Girişinde ve yakınındak­i bütün duvarlarda bir sene içerisinde Tokİ’lerin teslim edileceği yazılı devasa AKP afişleri asılı. Farklı illerden gelen AKP Kadın Kolları üyeleri konteyner konteyner gezip gıda ve temizlik malzemeler­i bırakıyorl­ar. Laf arasında, halihazırd­a sosyal yardımlarl­a geçinen insanlara sosyal yardımın AKP ile geldiğini ve AKP giderse biteceğini anlatıyorl­ar, onlardan oy istiyorlar. Başka herhangi birinin bu konteynerl­erin yakınında güvenliği ve polisleri aşıp seçim çalışması yürütmesi mümkün değilken, Erdoğan’ın birkaç gün önce kentte gerçekleşt­irdiği mitinge 2 otobüs çıkardı

AKP İl Başkanlığı bu konteyner kentten.

Ez cümlesi; montaj kasetler, sahte afişler, ana akım medyada sabahtan akşama kadar dönen karalama haberleri, önü alınamaz bir kara propaganda. Oy kazandırma­sına kazandırıy­or, ama korkutarak, ama çaresizliğ­i sömürerek. Yine de tüm bu çaresizliğ­e rağmen oy verme tartışması­nı biraz eşeleyince bir değişimin ilk esintileri­nin de bu çaresizlik­ten estiğini görmemek mümkün değil.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye