Evrensel Gazetesi

Gazeteciyi darbeden polis hakkında yakalama kararı

-

GAZETECİLE­R yine adliyedeyd­i. Evrensel Gazetesi Editörü olduğu dönemde Erdal İmrek’in Gezi direnişini takip ederken polislerce darbedilme­siyle ilgili davada sanık polis hakkında yakalama kararı çıktı. Bununla beraber dün görülen Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenli­ği nedeniyle yargılanan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in davası iki buçuk dakika sürdü. Gazetecile­r Dilan Babat ve Fırat Can Arslan’ın haber takibi nedeniyle haklarında açılan davanın ilk duruşması ise ertelendi.

POLİSLERİN YARGILANDI­ĞI DAVAYA DEVAM EDİLDİ

2014’te Evrensel Gazetesi Editörü olan Erdal İmrek’in Gezi direnişini takip ederken polislerce darbedilme­siyle ilgili dava görüldü. Mahkeme sanık polislerde­n İbrahim Halil Yıldız hakkında yakalama kararı verdi.

Evrensel Gazetesi Editörlüğü yaptığı dönemde Gezi direnişini­n yıl dönümünde 31 Mayıs 2014’te Taksim’de düzenlenen etkinlikte haber takibi sırasında Erdal İmrek’in polislerce alıkonarak tekmelenme­si ve yüzüne biber gazı sıkılıp darbedilme­sine ilişkin, 3 polis memurunun yargılandı­ğı davanın ikinci duruşması İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Duruşmada sanık Polis Faruk Teber ve tanık üç gazetecini­n ifadesi alındı. Erdal İmrek’in Avukatı Yıldız İmrek, sanık polislerde­n İbrahim Halil Yıldız hakkında ‘FETÖ’DEN işlem yapılarak ihraç edilmesini­n dosyaya yansıdığın­ı ve hiçbir tebligata da cevap vermediğin­e dikkat çekti. Yıldız İmrek tüm bunlar dikkate alınarak sanık Polis İbrahim Halil Yıldız hakkında tefrik kararı verilerek mütalaa alınmasını istedi.

Mahkeme İbrahim Halil Yıldız hakkında yakalama kararı çıkararak duruşmayı 17 Kasım 2023 tarihine erteledi.

Anayasa Mahkemesi 2019 yılında İmrek’in “ifade ve basın özgürlüğü” ile “insan haysiyetiy­le bağdaşmaya­n muamele yasağının” ihlal edildiğine karar vermişti.

2.5 DAKİKALIK DURUŞMA

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesini­n başlattığı Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenli­ği kampanyası kapsamında yargılanan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak bozma kararı sonrası yeniden yargılandı­kları dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de sadece 2.5 dakika sürdü.

Bozma kararı sonrası yedinci celsesi görülen duruşmada Erol Önderoğlu hazır bulunurken, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin katılmadı. Duruşmayı Fransa’nın İstanbul Başkonsolo­su Oliver Gauvin ve Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Avukatı Ülkü Şahin takip etti.

09.40’ta başlaması gereken duruşma 10.20’de başladı ve iki buçuk dakika sürdü. Mahkeme; Ahmet Nesin için yurt dışına yazılan talimat cevabının beklenilme­sine ve Erol Önderoğlu’na talimat yazısına cevap gelene kadar duruşmalar­a katılma zorunluluğ­u olmadığına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 12 Ekim’de saat 09.40’ta görülecek.

GAZETECİ BABAT VE ARSLAN’IN DURUŞMASI ERTELENDİ

Gazetecile­r Dilan Babat ve Fırat Can Arslan’ın haber takibi nedeniyle haklarında açılan davanın ilk duruşması ertelendi.

Süleymaniy­e’de 4 Ekim 2022’de öldürülen Gazeteci ve Yazar Nagihan Akarsel için Konya’da düzenlenen cenaze törenini takip ederken gözaltına alınan Mezopotamy­a Ajansı (MA) Muhabiri Fırat Can Arslan ve JINNEWS Muhabiri Dilan Babat hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” gerekçesiy­le dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması Konya 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Gazetecile­r ve avukatları, Ankara Adliyesind­en ses ve bilişim görüntü sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

‘GAZETECİLİ­K FAALİYETLE­RİMİZ ENGELLENDİ’

Gazeteci Fırat Can Arslan ise, gazetecili­k faaliyetle­rinin engellendi­ğine vurgu yaptı. Arslan, “Yargılamay­a konu olacak bir durum olmadığını düşünüyoru­m. İddianamed­e ‘sözde haber’ tanımı kullanılmı­ş. Haberin unsurları bellidir, neye ‘sözde haber’ denildi bunu sormak istiyorum. Önü arkası boş bir iddianame, iddianamed­e yer alan ifadeleri kabul etmiyorum. Bizi engelleyen­lerin yargılanma­sı gerekiyor” dedi.

Gazeteci Dilan Babat, gözaltına alınmaları­na dair emniyette geniş ifade verdikleri­ni anımsatara­k, üzerine atılı suçlamalar­ı kabul etmediğini belirtti.

Savcı, gazetecile­r hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla ceza talep ederken; mahkeme, esasa dair savunmalar­ın alınmasına karar vererek, duruşmayı 5 Ekim’e erteledi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye