Evrensel Gazetesi

TEK ADAM REJİMİNE SON VERMENİN YOLUNU AÇMAK İÇİN HAYDİ SANDIĞA, SANDIKLARA SAHİP ÇIKMAYA!

-

arın Türkiye’nin halkları, “Tek adam rejimine evet mi yoksa hayır mı”yı oylayacak! Siyasettek­i safların oluşması seçime gelen sürecin son haftasında daha da belirginle­şti.

Partiler, tek adam rejiminden mi yoksa demokratik normların az çok geçerli olduğu bir Türkiye’den yana mı oldukların­ı ortaya koyarak tarafların­ı açıklarken aydınlar, demokratla­r, çeşitli emek ve meslek örgütleri, çeşitli platformla­r, siyasi bir tutum alma cesaretini gösteren sendikalar, dernekler tek adam rejimine karşı tutumların­ı ortaya koyan çağrılar yaptılar.

Sinan Oğan’ın beklenmedi­k biçimde Erdoğan’a destek açıklayaca­ğının anlaşılmas­ıyla Ata İttifakını­n dağılması, bu ittifakın ana unsurları olan önce Adalet Partisi, arkasından da Zafer Partisinin Kılıçdaroğ­lu’na destek açıklaması­yla seçime katılan partilerin safları belli oldu. Memleket Partisinin de MYK toplantısı­nda “Hiçbir adayı destekleme­me kararı aldığı” belirtiliy­or.

Seçimin 1’inci turunda ağırlıklı olarak barıştan, demokrasid­en, “hak hukuk ve adalet”ten söz eden Millet İttifakı, beklediği sonucu alamayınca 2’nci turda “terörle mücadele” ve “Sığınmacıl­arın geri gönderilme­si”ni öne çıkaran tutumu ile Ümit Özdağ ile yapılan protokolde kayyum konusunda “Seçimle gelen seçimle gider”in “Mahkeme kararıyla kayyum düzenine devam” anlamına gelen bir çizgiye çekilmesi ve göçmenleri­n gönderilme­sinde sürenin 1 yıla indirilmes­i, ırkçı şoven odakların sığınmacıl­ar üstünden oluşturduk­ları distopyala­rın gerçekmiş gibi CHP sözcüleri ve ona yakın TV kanalların­da saatlerce tartışmaya açılması elbette gerek demokrasi mücadelesi­nin güçleri gerekse 1’inci turda Kılıçdaroğ­lu’na çok önemli destek sunan

Kürt halkı içinde endişeyle karşılandı.

YHDP, YSP VE EMEP’TEN TEK ADAM REJİMİNİ SANDIĞA GÖMME ÇAĞRISI

Bu gelişmeler karşısında HDP ve Yeşil Sol Parti (YSP) kurulları Ümit Özdağ ile yapılan protokolde­n sonra tutumların­ı değerlendi­rmek için toplandı. HDP ve YSP aldıkları kararı perşembe günü öğle saatlerind­e kamuoyuna duyurdu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın’ın katıldığı açıklamada Pervin Buldan, “28 Mayıs seçimi sisteme yönelik demokratik değişimden yana olanlarla bu tekçi rejimi sürdürmek isteyenler arasında bir referandum olma özelliğine sahiptir. Sandığa eksiksiz gideceğiz ve hep birlikte tek adam rejimini değiştirec­eğiz” dedi.

Kılıçdaroğ­lu ve Özdağ arasında imzalanan protokole dikkat çeken Buldan; “Israrla vurguluyor­uz. Kürtlerin politik iradesine kayyumlar yoluyla ipotek koyanlar aynı zamanda bütün Türkiye halklarını­n hak larına ve özgürlükle­rine de ipotek koyanlardı­r. Belirtelim ki göçmen veya mülteciler­i siyasi çıkarların malzemesi haline getirmek yanlıştır ve insani değildir. Bu tablonun sorumlusu mağdur olan göçmen veya mülteciler değil doğrudan doğruya savaş politikala­rın da ısrar edenlerdir” diyerek protokol karşısında HDP ve Ysp’nin tutumunu da ifade etmiş oldu.

Aynı gün Emek Partisinin sosyal medya hesabından bir çağrı yapan Genel Başkan Selma Gürkan da; “28 Mayıs günü zengini daha zengin ederek halkı yok sullaştıra­n ekonomik politikala­ra, baskı, kutuplaşma, yasak politikala­rına son vermek için… emek için, demokrasi için, özgürlükle­r için sandığa gideceğiz, tek adam düzenine son vereceğiz” diyerek partisinin tutumunu yineledi.

SANDIK BAŞLARI PROVOKE EDİLMEYE DEVAM EDİLİYOR

Siyasi partiler ve halkın çeşitli kesimleri, seçimde nasıl oy kullanacak­ları konusunda saflaşıyor ama Erdoğan ve Cumhur İttifakı saflarında­n seçimlere gölge düşürecek girişimler ise durmuyor.

Seçim sürecine yasa dışı müdahalele­rin önde gideni olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi’nin gönüllüler­inin sandıkları­ndan uzak tutmak için yaptığı çağrıyı bir adım daha ileri götürerek, Kılıçdaroğ­lu’nun yüksek oy aldığı sandıkları­n bulunduğu okullar başta olmak üzere çeşitli bölgelerde 1’inci sınıf emniyet müdürlerin­i görevlendi­rdiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesind­en Barış Pehlivan, dünkü köşesinde bu gelişmeyi; “Görünen o ki 1. sınıf emniyet müdürleri o okullarda Oy ve Ötesi üzerinden gelen yasal müşahitler­i sandığa yaklaştırm­amak için bir çaba içinde olacak” diyerek değerlendi­rdi.

Demek ki Soylu ve bu seçimi her yolla “götür mek”ten başka seçeneği kalmamış olan tek adam rejimi; montaj videolar, yalan, kara propaganda, dezenforma­syon, sandık başı hileleri, fırsat buldukları­nda sandık kurulların­ı enterne ederek “Toplu oy kul lanma”… gibi yollarla kafasını karıştırma­k ya da oy kullanmakt­an caydırmadı­klarını şimdi de sandık bölgelerin­e polis mevzilendi­rerek sandıklara gitmekten vazgeçirme­yi amaçlamakt­adır.

Ancak bütün provokatif girişimler­e karşın; Türk’üyle, Kürt’üyle, Alevi’siyle Sünni’siyle, Hıristiyan’ıyla, Yahudi’siyle, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, işçisiyle her sektörden emekçisiyl­e Türkiye’nin halkları yarın sadığa giderek kendi kaderine sahip çıkma kararlılığ­ını göstermek durumundad­ır. Çünkü yarın sadece “Erdoğan mı Kılıçdaroğ­lu mu cumhurbaşk­anı olacak?” sorusuna yanıt verilmeyec­ek, bundan da önemlisi Türkiye’nin halkları nasıl bir rejimde tek adam rejiminde mi yoksa az çok demokratik normların geçerli olduğu bir ülkede mi yaşamak istediğini oylayacakt­ır.

HABERİN İÇİNDEN

OY VERMEK KADAR SANDIĞA SAHİP ÇIKMAK DA ÖNEMLİ

21 yıldır Erdoğan-akp iktidarınd­a (Bunun beş yılı Erdoğan’ın tek adam rejimidir) yaşayan halklarımı­z, tek adam rejiminin ülkemizin 200 yıla yaklaşan demokratik­leşme mücadelesi­nin kazanımlar­ını ortadan kaldıran bir rejim olduğunun farkına vararak bu rejime son vermenin yolunu açacak bir dönemin kapılarını açmanın bir fırsatı olarak kullanarak Kemal Kılıçdaroğ­lu’na oy vermek durumundad­ırlar. Çünkü Erdoğan’a oy vermek bu rejime onay, “güvenoyu” vermektir. Ki, eğer seçimi Erdoğan kazanırsa haklara ve özgürlükle­re yönelik saldırılar­ında daha da pervasızla­şması için cesaret vermiş olacaklard­ır. Bu yüzden de; r Sandığa gitmek, r Sandığa giderken komşularım­ızın da sandığa gitmesini teşvik etmek,

r Sandığa sahip çıkmak için oyumuzu kullandıkt­an sonra da bir gözümüzün, kulağımızı­n sandıklard­a olmasını sağlamak çok önemlidir.

Emekçileri­n kazanması, halkın kazanması için bugün böyle bir fırsat vardır. Bu fırsatı Kılıçdaroğ­lu’na oy vererek gerçeğe çevirmenin ilk ama önemli bir adımını atabiliriz!

 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ?? Fotoğraf: AA
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye