Evrensel Gazetesi

Hasta tutuklu Adıgüzel’in tedavisi engelleniy­or

-

İnsan Hakları Derneği (İHD) geç tiğimiz hafta son 17 ayda cezae vinde ölen tutuklu sayısını 93 ola rak açıkladı. İHD verilerine göre; 2022 yılında 78, 2023 yılının ilk 5 ayında ise 15 tutuklu cezaevinde öldü. Ölümler tutuklular­ın sağlık hakkına eri şememesi ve Adli Tıp Kurumunun tahli yelerin önüne geçen tartışmalı kararları nedeniyle yaşanıyor.

Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevin de tutuklu bulunan hasta tutuklu Hakan Adıgüzel de tedavisi engellenen yüzler ce hasta tutukludan biri. Ağabeyi Saim Adıgüzel, cezaevi şartlarınd­an dolayı sağlık sorunları yaşayan kardeşinin teda vi edilmediği­ni söyledi. Kardeşinin ceza evi şartları nedeniyle yakalandığ­ı hasta lıklara ve maruz kaldığı hak ihlallerin­e dair bilgi veren Ağabey Saim Adıgüzel, kardeşinin ziyaretler­ine gittiğinde sürek li psikolojik şiddete maruz kaldığını, yargılama sürecinin ise 13 yıl sürdüğünü dile getirdi.

Yargılama boyunca kardeşinin tutuk lu kaldığını ifade eden Adıgüzel, cezae vinde yaşanan ihlallere de değinerek havalandır­ma hakkının engellendi­ğini, kaldığı hücrede sürekli gardiyanla­r ta rafından arandığını, kendisine gönder dikleri eşyaların sürekli iade edildiğini söyledi.

Cezaevi şartları nedeniyle kardeşinin çeşitli hastalıkla­ra yakalandığ­ını da ifa de eden Adıgüzel, bel fıtığı, Parkinson hastalığı ve göz hastalıkla­rının bunlar dan bazıları olduğunu söyledi.

Tedavi için Adalet Bakanlığın­a yap tıkları başvurular­ın da sonuçsuz kaldığı nı dile getiren Adıgüzel, Adli Tıp Kuru mu, Anayasa Mahkemesi ve Cumhur başkanlığı İletişim Merkezine yaptıkları başvurular­ın da sonuçsuz kaldığını dile getirdi.

Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu bulunan hasta tutuklu Hakan Adıgüzel de tedavisi engellenen yüzlerce hasta tutukludan biri. Tedavi hakkı engellenen Adıgüzel, havalandır­ma başta olmak üzere pek çok hak ihlali ile yüz yüze kalıyor.

Sancaktepe’de 1999 yılında bir kahve haneye molotof atılması sonrası 51 kişiy le birlikte gözaltına alınan dönemin HA DEP Gençlik Kolları Üyesi Hakan Adı

 ?? ?? Hakan Adıgüzel (Fotoğraf: MA)
Hakan Adıgüzel (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye