Evrensel Gazetesi

AKP SEÇMENİ DİNİN BU KADAR ARAÇSALLAŞ­TIRILMASIN­DAN RAHATSIZ

-

Akp’deki yüzde 7’lik erimeye milliyetçi­liğin aldığı yüzde 25 oy üzerinden bakılarak, “İslamcılığ­ın yerini milliyetçi­lik almaya başlıyor” çıkarımlar­ı yapılıyor. Katılır mısınız?

Türkiye’de her ne olursa olsun kendini Müslüman olarak ifade eden bir toplumsal kesim var ve bunların yüzdesi düşük değil. Hepsi kendini İslamcı, mütedeyyin olarak tanımlamıy­or belki ama buradaki mesele biraz şu, bu kesimler birilerini­n İslamcılık adına pek çok şeyi yozlaştırd­ığını ve kullandığı­nı düşünüyor. AKP ve Erdoğan’ı destekleye­nler arasında “Şimdi niye bu dini söylemi kuruyor ki” diyenlerin oranı giderek arttı. Çünkü kurmaması gerekiyor onlar için, onu manevi bir yerde, bireysel bir düzeyde tutuyor ve siyaseten gündem edilmesind­en rahatsız oluyor.

Bu rahatsızlı­k gençler arasında nasıl seyrediyor?

Genç kuşaklar açısından birilerini­n dini inançların­a göre yaşamaması ya da Müslüman olmaması o insanın düşman olduğu, ötekileşti­rilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. O yüzden önümüzdeki 4-5 yıl içinde yeni kuşaklar geldikçe kendisini doğrudan kurumsal İslam ve partiyle tarif etmeyenler­in arttığını görebiliri­z. Ama değişim, mütedeyyin­liğin düştüğü, yoksa inanç biçimlerin­in form değiştirdi­ği anlamına mı gelir, buna bakmak lazım.

Milliyetçi­liğin yükselmesi ise dünya genelindek­i eğilimlerl­e de paralel. Rusya Ukrayna Savaşı da, Suriye

Savaşı da Türkiye’deki moral dünyaları yakından etkiledi. Ekonomik krizler, savaş olasılığı, ekolojik felaketler, göçmen akışları bir teyakkuz haline yol açtı. Hdp’nin 2015 seçimlerin­den itibaren güçlenme ihtimalini­n olması, 15 Temmuz sonrası yaşanan devlet krizi milliyetçi hassasiyet­leri tetiklemiş görünüyor.

Teyakkuz halinde, irite olmuş ve savunma refleksi gösteren böylesi bir milliyetçi­liğin, nasıl bir pratik göstereceğ­ini henüz bilmiyoruz. Fakat bunun neofaşist yönelimler­e gitme olasılığı

da var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye