Evrensel Gazetesi

ÖNEMLİ OLAN YALANIN İNANDIRICI OLUP OLMAMASI

-

KAMPANYA boyunca yedi yirmi dört üzerimize boca edilen ve “Kılıçdaroğ­lu Pkk’nın güdü münde” söylemine dayanak yapılan videoların montaj olduğu Erdoğan tarafından da itiraf edil di ancak bir şey değişmedi. Aynı söylem sürdü rülüyor ve kara propaganda, yalan normalleşt­i riliyor. Bu normalleşt­irme neyi anlatıyor?

Faşist ve otoriter yönetimler­in siyaseti ger çekler, olgular ve nesnel hakikatler üzerinden yapmadıkla­rına dair deneyimler ve siyasal teorik birikimler var. Siyasetin nesnel gerçekler üzerin den yapıldığı algısı, aslında idealize edilmiş bir si yaset paradigmas­ı; muhalefeti­n varsayımı. Oysa otokratlar, popülist otoriter liderler siyasetin ger çekler üzerinden yapılması gerektiğin­i düşünmü yor. O yüzden Erdoğan çok rahat bir şekilde “montajsa montaj” diyor. Çünkü önemli olan pro pagandanın gerçek olup olmaması değil, önemli olan inandırıcı­lığının olup olmaması. Kitlelere hi tap ediyor mu ediyor, kitlelerin duyguların­ı mobili ze ediyor mu, ediyor. Önemli olan bu. Yoksa biz yalan propaganda­yı Gezi sürecinden de biliyoruz, Kabataş yalanını anımsayalı­m mesela. Dolayısıyl­a gerçekler, olgular burada teferruat kalıyor.

Burada yalan kadar yalanın neden tuttuğuna bakmak daha önemli aslında. Burada tutarlı bir anlatı sunmak daha önemli bir amaç. İktidar cephesi de bu açıdan gerçek olmayan fakat tu tarlı bir anlatıyla seçmenleri konsolide etmeye çalıştı. Erdoğan kendisinin doğrusuyla yanlışıyla ülkeyi yönettiğin­i, fakat Millet İttifakı bileşenler­i nin ve Kılıçdaroğ­lu’nun bu “yetkinlikt­en” uzak ol duğunu vurguladı. “Ben gidersem ülke dağılabili­r, krizler derinleşeb­ilir, ekonomik kriz nedeniyle, so ğan nedeniyle ülkenin uzun vadedeki istikrarın­ı kurban etmeyin” demiş oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye