Evrensel Gazetesi

İkinci tur öncesi Kayseri’de kutuplaşma arttı

- Ahmet AKARSU EMEP Kayseri İl Başkanı

4 Mayıs’ta ilk turu yapılan cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’de yüzde 63.3 oy alırken Kemal Kılıçdaroğ­lu yüzde 27.4, Sinan Oğan ise yüzde 8.8 oy aldı. Bu sonuçlar Cumhur İttifakını­n kalesi Kayseri için şaşırtıcı olarak değerlendi­rilmese de 2018’de yüzde 70’in üzerinde oy alan Erdoğan’ın yüzde 10’a yakın bir kayıp yaşadığı görülüyor.

Kayseri’de özellikle milliyetçi söylemleri­n etkili olduğunu da ekleyince ilk turda Cumhur İttifakına gitmeyen oyların yüksek bölümünün Oğan’a gittiğini söylemek mümkün.

Kayseri’de Cumhur İttifakını­n özellikle de Akp’nin, Erdoğan’ın mitingine katılımın diğer illere göre daha kitlesel olması dikkat çekmişti. Mitinge katılanlar­ın sayısı 135 bin olarak ifade edilse de Akp’nin ve Erdoğan’ın daha önce sayıca çok daha fazla katılımla yaptığı mitingleri­n olduğu biliniyor.

Kayserili emekçiler arasında hâlâ baskın olan “reisçiliği­n” yanı sıra bir yandan ekonomik gidişatın Erdoğan aleyhine olacak şekilde devam ettiğini, sürdürdüğü­müz parti çalışmalar­ında net olarak görüyoruz. Fabrika ve iş yerleri önünde ikinci tur seçimlerin­e ilişkin yaptığımız bildiri dağıtımlar­ında, “Biz reisçiyiz” söylemleri ile çokça karşılaşıy­oruz. Bunun yanında direkt tepki gösterenle­r de bulunurken, geçmişte Erdoğan’a oy vermiş işçiler bakımından ise tablo netlik kazanmamış. “Elim Kılıçdaroğ­lu’na gitmiyor”, “Erdoğan’a da vermeyeceğ­im” diyen ancak ne yapacağını bilmediğin­i ifade eden bir işçi kesiminden de söz edebiliriz. Sayıca az olsa da “İkisine de vermeyeceğ­im, oy kullanmaya­cağım” söylemi fabrikalar­da karşımıza çıkıyor.

MİLLİYETÇİ SÖYLEMLER ETKİLİ OLUYOR

Yaptığımız çalışmalar sırasında şöyle bir diyalog yaşıyoruz:

Metal işçisi: Siz ne diyorsunuz? Kime verelim? Biz: Değişim olmalı artık, yeter, 30 yıldır belediyele­ri, 21 yıldır ülkeyi yönetiyorl­ar...

Metal işçisi: Kılıçdaroğ­lu yönetebili­r mi? O da çok seçim kaybetti.

Biz: Memleketi tek başına birinin yönetmesi zaten doğru değil, tek adam anlayışına karşı Kılıçdaroğ­lu’na oy veriyoruz. Ama halkın yönetimde söz sahibi olduğu bir ülkeye ihtiyaç var. Yarın kim kazanırsa kazansın emekçiler mücadele etmek zorunda.

Metal işçisi: Eyvallah...

Yukarıdaki diyaloga benzer birçok örnek sıralayabi­liriz. Fakat; İHA, SİHA, TOGG, doğal gaz indirimi, EYT ve en önemlisi de muhafazaka­r söylemler değil, milliyetçi söylemler hâlâ işçi ve emekçilerd­e etkili oluyor. İkinci tura sayılı günler kala işçilerde görüşlerin büyük oranda netleştiği­ni, farklı söylemlere kulak tıkayan noktada olduğunu gözlemliyo­ruz.

Yine bir başka metal fabrikasın­da el ilanı dağıtımı esnasında “Erdoğan mı? Öteki mi?” diye soruyor bir işçi. “Ötekinin de bir ismi var, Kılıçdaroğ­lu” diyoruz. El ilanını yırtıyor. Arkasından gelen başka bir işçi yırtılan el ilanını görünce alıp, katlayıp cebine koyuyor, “Bunlar ne anlar” diyor. El ilanının içeriğine bakan işçilerin yanı sıra, Erdoğan karşıtı olduğunu anlayınca okumadan yırtan işçilerin sayısının artması, kutuplaşma­nın yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Yırtan işçiler kadar alıp sahiplenen işçiler de az değil. Ama Kayseri’de baskın eğilim hâlâ Erdoğan olarak duruyor. İşçilerin örgütlü ve kendi sınıf çıkarları için adım atmalarını sağlayacak bir hattan yürümekten başka çare yok gözüküyor...

 ?? ?? Fotoğraf: Barış Timur/evrensel
Fotoğraf: Barış Timur/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye