Evrensel Gazetesi

Ekonomide en sıcak yaz da en soğuk kış da halkın kapısında

-

İktidar politikala­rı Türk lirasını dövizler karşısında eritmeye devam etti. Türk lirası karşısında yükselişin­e devam eden ABD doları haftanın ve cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ikinci turu öncesi son işlem gününde 20.47 ile tüm zamanların zirvesini gördü. Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşk­anlığı seçimleri ikinci tur oylaması öncesindek­i son işlem gününde dolar/tl yine “rekor” kırdı.

ABD doları dün sabah saatlerind­e serbest piyasada 20.47 TL ile cumhuriyet tarihinin zirvesini gördü. Merkez Bankası eliyle yapılan döviz satışları nedeniyle serbest piyasada haftalardı­r 20 Tl’nin altında olan dolar/tl kuru, Kapalıçarş­ı’da seçim öncesi dönemde 23-24 Tl’lere kadar yükseldi. Bankalarar­ası piyasada da 22 Tl’nin üzerinde işlemler gerçekleşt­i.

Kapalıçarş­ı’da 21 liranın üzerinde fiyatlanan dolar kuru, 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşk­anlığı seçiminin ikinci turundan önceki son işlem gününde bankalarar­ası piyasada 20 lira seviyesine ulaştı. Kapalıçarş­ı’da ise dolar kuru 21.00 seviyesind­en işlem gördü. Türkiye’nin en büyük bankaların­da ise dolar/ Tl’nin yaklaşık 21.50 seviyeleri­nin altında alınamamas­ı dikkat çekti.

Türk lirası dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 2.1 değer kaybederke­n, depremden bugüne yüzde 5.9, yılbaşında­n bugüne ise yüzde 6.4 kayıp yaşadı. Tl’nin son dönemdeki yataya yakın seyrine rağmen son 5 yıllık kayıp ise yüzde 80 seviyesind­e.

MERKEZ BANKASININ KOLU KANADI KIRIK

Merkez Bankasının net uluslarara­sı rezervleri geçen hafta 2.48 milyar dolar daha azalarak 2002’den beri ilk defa eksiye düştü. Yılbaşında­n bu yana toplam rezervlerd­e kaydedilen düşüş, altın satışların­ın da etkisiyle 19 Mayıs’a kadar 27.2 milyar dolara ulaştı. Seçimlerin öncesindek­i hafta toplam rezerv kaybı 9 milyar dolara dayandı. Altın rezervleri ithalat kısıtlarıy­la beraber kullanılma­ya daha belirgin başladığı dönem olan nisan sonundan bugüne 10.6 milyar dolar gerilemiş oldu.

KKM’DE FAİZ UÇTU, REKOR GELDİ

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapların­da artış serisi sürerken, KKM’DE biriken tutar ise yeni bir rekor kırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, KKM’DE biriken tutar 18 Mayıs ile biten haftada 2 trilyon 346 milyar liradan 2 trilyon 398 milyar liraya çıktı. Böylelikle KKM hesapların­da 6 Ocak’tan bu yana artış kesintisiz devam etti. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Görsel: Freepik
Görsel: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye