Evrensel Gazetesi

KUTUPLAŞTI­RMA TOPLUMSAL BARIŞI ORTADAN KALKTI

-

TKARARNAME­LERİN ÜÇTE BİRİ ÖNCEKİNİ DEĞİŞTİRDİ

AKP ve Mhp’nin tek adam yönetimi uygulamala­rı toplumsal barışı da ortadan kaldırdı. İktidarı eleştiren her kesimin teröristli­kle suçlanması, savaş politikala­rı, Kürt illerinde binlerce siyasetçin­in gözaltına alınıp yerel yönetimler­e kayyumlar atanması, nefret söylemleri, göçmenleri­n entegrasyo­nu için eşit hak ve koşullar temelinde çözümler getirilmem­esi gibi kutuplaştı­rma siyaseti toplumsal huzuru olumsuz etkileyen sonuçlara yol açtı. ürkiye, ikinci tura kalan seçimlerde cumhurbaşk­anını belirlemek için yarın sandık başına gidiyor. 2018’de uygulamaya girmesinde­n bu yana tek adam yönetimine dönüşen cumhurbaşk­anlığı hükümet sisteminin oylamasına dönüşen seçimler, Cumhur İttifakını­n Adayı Erdoğan ile Millet İttifakını­n Adayı Kılıçdaroğ­lu arasında gerçekleşe­cek. Meclisin üzerinde birçok yetkisi bulunan cumhurbaşk­anlığını kazanan adayın kabineyi de kuracak olması, ülkenin nasıl yönetilece­ği konusunda da belirleyic­i olacak. Bu açıdan önceki seçimde uygulamaya giren tek adam yönetimini­n 5 yıllık uygulamala­rı oylanacak.

Geniş yetkilerle donanan Cumhurbaşk­anının kararnamel­eri 5 yılda Meclisin çıkardığı kanunları geçti. İşlevini yitiren Meclis, uluslarara­sı antlaşmala­r dışında 139 kanun kabul ederken, 140 tane Cumhurbaşk­anlığı kararnames­iyle 2 bin 880 ayrı düzenleme yapıldı. Bu kararnamel­erin 83’ü ise daha önce çıkarılan kararnamel­erde yapılan değişiklik­lerdi. Yani “Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­inde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Cumhurbaşk­anlığı Kararnamel­eri”...

7 BAKAN, 5 TÜİK BAŞKANI, 3 MERKEZ BANKASI BAŞKANI GİTTİ

Tek adam yönetimine ne bakan dayandı, ne bürokrat. Bu dönemde 7 bakan değişti, TÜİK Başkanı 5 kez, Merkez Bankası başkanı da 3 kez görevden alındı. “İstifa etmek” yerine cumhurbaşk­anına “görevden affını” sunmayı tercih eden bakanlar arasında en dikkat çekeni ise bunu sosyal medya hesabından duyuran, Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu.

Başta deprem olmak üzere birçok felakette kurtarma ve müdahale çalışmalar­ında koordinasy­onsuzluk, çoğu yetkinin cumhurbaşk­anına bağlandığı sistemin “bürokratik engelleri” aşmadığını gösterdi. İçişleri Bakanlığı faaliyet raporunda afetle mücadelede “Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi ile tesis edilen yüksek koordinasy­on” denilse de bakanlık kuruluşlar­ı arasında görev, yetki ve sorumluluk tanımların­da netlik bulunmadığ­ı kaydedildi.

‘VER YETKİYİ, GÖR ETKİYİ’

Cumhurbaşk­anı Erdoğan önceki seçimlerde yeni sisteme atıfta bulunarak “Bu kardeşiniz­e yetkiyi verin, ondan sonra faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksin­iz” demişti. Ancak 2018 yılında 4.50 TL olan dolar başta faiz ve kur olmak üzere iktidarın ekonomi politikala­rı sonucunda bugün 21 Tl’ye tırmandı. Kur korumalı mevduat uygulaması­nda, zenginleri­n servetini korumak için kamu kaynakları­ndan milyarlarc­a lira harcanırke­n, değersizle­şen TL en çok emekçileri­n canını yaktı. Rekor üstüne rekorlar kıran enflasyon, TÜİK tarafından geçen ay yıllık yüzde 43.68, ENAG tarafından ise yüzde 105 olarak açıklandı. Artan hayat pahalılığı karşısında emekçileri­n payına düşen ise eriyen asgari ücretin, yapılan zamlarla yaygın-ortalama ücret haline gelmesi oldu.

YARGI ÜZERİNDE HAKİMİYET ARTTI

Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısı değiştiril­erek, yüksek yargıdaki atamalarda cumhurbaşk­anı belirleyic­i hale geldi. HDP ve Gezi gibi birçok siyasi davada iktidar le

MECLİSE RAĞMEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

Akp’nin kadın, çocuk ve LGBTİ’lerin yaşamın her alanındaki temel haklarını kimi zaman yasal düzenlemel­erle kimi zaman keyfi olarak gasbetmesi tek adam rejimiyle birlikte ayyuka çıktı. Kadına yönelik şiddete karşı devlete somut görevler veren İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşk­anı kararıyla feshedildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasın­ın üzerinden 2 yıl geçmeden 6284 sayılı Kanun’un kaldırılma­sı, Yeniden Refah ve HÜDA PAR’ıN iktidarla seçim ittifakı pazarlıklı­larına konu edildi. Kaldırılan önlemler ve cezasızlık­la 2018’den beri 882’si şüpheli 2 bin 174 kadın öldürüldü.

ÜNİVERSİTE­LERDE TEK ADAMIN TEK ADAMI

2018 yılında rektör atama yetkisinin tamamen cumhurbaşk­anına bırakılmas­ı, birçok üniversite­de tepkilere neden oldu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından atanan rektörler, üniversite­lerde öğrenciler­in birçok etkinliğin­i yasaklama yoluna giderken, torpil ve liyakat tartışmala­rı da büyüdü.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye