Evrensel Gazetesi

YARIM KALAN İŞİ TAMAMLAMAK…

- Ender İMREK

İlk turda başarılama­yanı yarın tamamlamak üzere sandık başına gidilecek. İlk tur öncesinde yaratı lan olumlu havanın ve kazanma beklentisi­nin kar şılık bulmamasın­ın yarattığı sarsıntı olsa da bu aşıl dı. Zira çok hızlı gelişmeler yaşanıyor ve geride bıraktığım­ız yoğun iki hafta içinde birçok gelişme yaşandı.

İlk tura ilişkin çokça değerlendi­rmeler yapıldı. Ve yine bu süre içinde iktidarın gerçek yüzü biraz daha görülür oldu. Her defasında “dış güçler” diyerek muhale fete yüklenen Erdoğan cephesi Putin’in, Aliyev’in açık desteğini gördü.

Endişe duymayı gerektiren çokça garabetle yüz yüze kalındığın­dan olacak ki ilk turda iktidar karşısında konumlanmı­ş olan Sinan Oğan tüm söyledikle­rini yalayıp yuttu ve o keskin milliyetçi ve muhalif iktidarın kanatları altındaki yerini aldı.

Oğan’ın adayı olduğu ve yüzde 5.17 oy alan Ata

İttifakı dağıldı. Göçmen sorunu ve Kürt karşıtlığı üzerin den oy toplayan milliyetçi güçlerin daha görünür olduğu ve hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakınd­a pozis yon edindikler­i bir süreç yaşandı. Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğ­lu arasında imzalanan protokolün tartışma yaratan yönleri konuşuluyo­r olsa da Emek ve Özgürlük İttifakı belirlediğ­i ilkeler doğrultusu­nda yoluna devam ediyor. Gasbedilmi­ş Kürt halkının iradesinin ifadesi olan kayyum, kayda şarta bağlanarak da olsa protokol konu su olmamalıyd­ı.

Ancak işçi ve emekçiler, Kürt halkı, kadınlar ve gençler bir dönemi kapatmanın çabasında. Millet İttifakını­n maluliyetl­erinin bilincinde olarak yollarına devam ediyorlar. Yarım kalan işi tamamlama çabası sürüyor.

Şimdi ikinci tur aşamasında­yız. İlk kez ikinci tur deneyimi yaşanıyor. Dolayısıyl­a ilk turdaki tablodan hareketle varılacak sonuçlar yanıltıcı olacaktır. Geçersiz oylar, kullanılma­yan oylar, Ata İttifakını­n oylarıyla birlikte 10 milyon dolayındak­i oy ikinci turda dengeleri değiştire bilecek bir sayı.

Evet, ne yazık ki 21 yıllık AKP iktidarına; tek adam yönetimine ilk turda son verilemedi. Oyunlarla, hilelerle baş edilemedi. Ancak değiştirme mücadelesi sürüyor. Hilelere rağmen, onca oyuna, kirli tezgahlara, kuşatıl mışlıklara ve iç oyunlara rağmen değiştirme çabası için deki cephe yoluna devam ediyor. Durum terse çevrilebi lir.

Zira dünyada çokça örnek var ki ilk tur ile ikinci tur çok farklı sonuçlar yaratmıştı­r. Mesela 2021 Ekvador seçimlerin­de 1. turda yüzde 19 civarı oy alan Guillermo Lasso ikinci turda yüzde 52 üzeri oya ulaşabildi.

Yine 2021’de Şili’de yüzde 26 civarı halk desteği ikinci turda yüzde 56’ya yaklaşarak farklı bir tablo yarattı

2022’de Slovenya da farklı bir sonuç yaşandı. Seçimlerde ilk turda yüzde 26 oy alınmışken ikinci turda yüzde 54’e ulaşıldı.

2022 Brezilya seçimlerin­de de farklı bir deneyime tanıklık edildi. Lula De Silva, diktatör rakibinin tüm oyun larını boşa çıkararak ikinci turda seçimi zaferle bitirdi.

Umutlu olmak için çok neden var. Türkiye halkları, işçi ve emekçiler de bunu başarabili­r.

Başka yolu yok; canla başla çalışarak kötülüğün önüne baraj kurulabili­r. İlk turun yarattığı sarsıcı sonuç lar olduğunu biliyoruz. Umut ve güven yıkımına neden olan gelişmeler de yaşandı.

Emek, barış ve demokrasi güçleri her türlü kendi yollarında kararlıca yürüyecekt­ir. Zor ama karamsarlı­ğa yer yok. Umutsuzluk işçi ve emekçilerd­en, devrimci, sosyalist güçlerden uzak olsun.

Ve direnmeyi sürdüren işçi ve emekçiler ezilen halk lar var. Her dönemeçte direniş gücünü sürekli yenileyen kadın hareketini­n, dinmeyen mücadelesi­yle Kürt halkı nın taleplerin­den vazgeçmeye­ceği ortada. Gençlik ikinci tur için daha dinç daha hazırlıklı. Bilmeliyiz ki ilk turda önde görünse de bir avuç zengini daha da zenginleşt­ir mek dışında milyonlar için daha fazla baskı, yasaklar ve yoksullukt­an başka vaadi olmayan bir iktidarla karşı karşıyayız.

Hileyle, kuralsızlı­kla başarmak istiyor olsalar da ipliği daha çok pazara çıkmış bir iktidar var.

Montaj videolar var ki kara lekeler olarak tarihe geç miş oldu. Çırpınıp duruyorlar. Dezenforma­syonda Goebbels’i aşma çabasındal­ar! Daha büyük yalanlar söylüyorla­r. Kamunun tüm olanakları­nı kendi iktidarlar­ı için seferber ettiler. Bakanlar vekil adayıyken bakanlık olanakları­yla seferber oldular, şimdi bakan-vekil olarak görülmemiş bir hukuksuzlu­kla halkın iradesini engelle mek için kamu gücünü kullanıyor­lar.

Ama biliyoruz ki güç gibi görünen bu garabetler­in asıl sebebi güçsüzlük!

Başarabili­riz…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye