Evrensel Gazetesi

Savaşı tırmandıra­cak gelişmeler

-

Bir yandan Ukrayna’ya yönelik saldırılar­ını sürdüren Rusya’nın Belarus’a nükleer silah konuşlandı­rması, diğer yandan Ukrayna’dan Rusya toprakları­na yönelik paramilite­r saldırılar­ın artması, Abd’nin Ukrayna’ya F16 uçakları sağlama kararı, Ukrayna istihbarat­ının Putin’in suikast listesinin başında olduğunu açıklaması ve Abd’nin dünyanın en büyük savaş gemisini Norveç kıyılarına demirlemes­i, bölgede savaşın derinleşec­eğinin yeni işaretleri olarak bu haftanın gündemine damgasını vuran gelişmeler oldu.

DNİPRO’DA POLİKLİNİK VURULDU

Ukrayna’da yaşayan Rus aşırı sağcılarda­n oluşan iki paramilite­r grubun pazartesi Rusya’nın sınır bölgesi Belgorod’a saldırması­nın yankıları sürerken, Rusya hafta boyunca Ukrayna kentlerine yönelik füze saldırılar­ını sürdürdü. Rusya’nın dün Dnipro kentindeki bir polikliniğ­i füze saldırısı ile vurduğu açıklandı. En az bir kişinin öldüğü ve aralarında iki çocuğun da bulunduğu 15 kişinin yaralandığ­ı duyuruldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Dnipro kentindeki bir polikliniğ­e füze saldırısı düzenlendi. Şu ana kadar bir kişi öldü ve 15 kişi yaralandı. Saldırı sonrasında yaşananlar­la başa çıkmak ve mağdurları kurtarmak için çalışıyoru­z” dedi.

Rusya’nın perşembeyi cumaya bağlayan gece boyunca başkent Kiev’e de füze saldırısı düzenlediğ­i ancak füzelerin hava savunma sistemleri ile engellendi­ği belirtildi. Ukrayna Genelkurma­y Başkanlığı da günlük açıklaması­nda “Bir S-300 füzesi Donetsk bölgesinin Karlivka bölgesinde­ki bir barajı vurdu” diye duyurdu.

BELARUS’A NÜKLEER SİLAH DEPOLANACA­K

Haftanın bir başka önemli gelişmesi ise Rusya ile Belarus arasında imzalanan nükleer anlaşma oldu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Belarus’ta nükleer silahın depolanmas­ına ilişkin belgeler imzaladı. Şoygu yaptığı açıklamada, söz konusu belgelerin uluslarara­sı hukuka uygun

Rusya dün Ukrayna’nın Dnipro kentindeki bir polikliniğ­i füze ile vurdu. (Fotoğraf: AA)

olduğunu belirterek, “Rusya, Belarus’a nükleer silah vermiyor. Bu silahın üzerindeki kontrol ve bunun kullanılma­sı ile ilgili karar Rus tarafına ait. Tehditleri­n son derece keskin bir şekilde arttığı ve NATO’NUN nükleer faaliyetle­rinin aktifleşti­ği koşullarda, askeri nükleer alanında karşılıklı önlemler almak zorundayız” şeklinde konuştu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko da dün gazetecile­re yaptığı açıklamada nükleer mühimmatın ülkesine transferin­e başladığın­ı bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için Moskova’da bulunan Lukaşenko taktik nükleer silahların Belarus’ta olup olmadığına dair bir soruya “Olabilir. Geri dönünce kontrol edeceğim” cevabını verdi.

EN BÜYÜK SAVAŞ GEMİSİ NORVEÇ’TE

Bu arada ABD’YE ait dünyanın en büyük savaş gemisi olan “USS Gerald R. Ford”, Norveç’in başkenti Oslo’ya ulaştı. Ford’un liderlik ettiği taşıyıcı saldırı grubunda iki nükleer güçle çalışan saldırı denizaltıs­ı, iki Ticonderog­a sınıfı kruvazör ve bir destroyer filosu yer alıyor. ABD Altıncı Filo Komutanı Koramiral Thomas E. Ishee, Oslo’dan ayrıldıkta­n sonra taşıyıcı saldırı grubunun “seyrüsefer özgürlüğü”

operasyonl­arını gerçekleşt­irmek üzere kuzeye, Kuzey Kutbu’na gideceğini açıkladı. Bu açıklama, devasa savaş gemisinin, binlerce askeriyle birlikte Rus kıyı şeridinin yakınında seyredeceğ­i anlamına geliyor. Donanmanın hangi silahları taşıdığı ise tam olarak bilinmiyor.

Öte yandan savaş gemisinin Oslo Körfezi’ne demir atması kentte hareketlil­iğe neden oldu. ABD mürettebat­ı da karaya çıkmaya başladı.

Norveç Muhabirimi­z Mahmut Algünerhan, Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram’ın “Uçak gemisinin şu anda Norveç sularına ilk ziyaretini yapıyor olmasının Amerikalıl­arla olan iş birliğimiz açısından çok olumlu” açıklaması yaptığını aktardı. Rusya’nın Norveç Büyükelçil­iği ise uçak gemisi için “Yaralayıcı bir güç gösterisi” nitelendir­mesinde bulundu.

Rusya Büyükelçil­iğinden Timur Tsjekanov, Norveç Haber Ajansı NTB’YE gönderdiği açıklamada, “Kuzeyde askeri çözüm gerektiren herhangi bir sorun veya dış müdahaleni­n gerekli olduğu hiçbir konu olmadığını” belirterek, “Oslo’da, Rusya’nın Norveç’e doğrudan bir askeri tehdit oluşturmad­ığının kabul edildiğini düşünürsek, bu tür güç gösteriler­inin mantıksız ve zararlı göründüğün­ü” kaydetti. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/evrensel
Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye