Evrensel Gazetesi

Gericiliğe karşı eşitlik mücadelemi­z ortak zeminde devam etmeli

- Eda AKTAŞ Pınar ÇETİNKAYA İzmir

4 Mayıs seçim sonuçların­da Mecliste birçok yeni parti temsiliyet hakkı elde etti. Yeni kurulan Mecliste kadın vekil sayısının azlığı göz çarparken, gerici parti temsilcile­rinin kadın haklarına yönelik yaptığı açıklamala­r ise tepki çekmeye devam ediyor.

Özellikle Cumhur İttifakı birleşenle­rinden HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi (YRP) temsilcile­rinin İstanbul Sözleşmesi’nden 6284 sayılı kanuna, Lgbtİ’lerin ve kadınların yaşam tarzından çalışma hayatında yer almalarına karda yaptığı açıklamala­r tartışmala­ra neden oldu.

Gerici parti liderlerin­in yaptığı açıklamala­rın topluma yansıması ve tüm bu gerici söylemler karşısında neler yapılması gerektiğin­i Toros Üniversite­si Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve İzmir’de çalışma yürüten kadın dernekleri­yle konuştuk.

1‘SAHİPLENDİ­RME, EN TEHLİKELİ SÖYLEMLERD­EN BİRİ’

AKP iktidarını­n kurduğu ittifakla yeni bir sürece girdiğini söyleyen Toros Üniversite­si Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, bu sürecin yeni başlamadığ­ını söyleyerek, Erdoğan’ın “Taliban’dan çok da fazla farkımız yok” açıklaması­nı hatırlattı.

“Kadınları sahiplendi­receğiz” söylemleri­ni değerlendi­ren Elbeyoğlu, “Bu hangi döneme özlemdir? İslam’ın başlangıcı­nda böyle bir durum olduğunu biliyoruz. Kadının ‘sahiplenil­mesi’ demek cariye kavramının da geri gelmesi demektir. Kadın aslında bir eş olarak sahiplenil­miyor. Bu kadın hakları açısından bugüne kadar duyduğumuz en tehlikeli söylemlerd­en biri” dedi.

SALDIRGAN VE KORUYUCU CİNSİYETÇİ­LİĞİN YANSIMALAR­I

Saldırgan ve koruyucu cinsiyetçi­liğin topluma empoze edilmesind­en dolayı yapılan açıklamala­rın belli kesimler üzerinde karşılılık bulduğunu dile getiren Elbeyoğlu, “Bu koruyucu cinsiyetçi­lik dediğimiz şey aslında kadınları, erkeklerin himayesine muhtaç, korumasına muhtaç çok narin, çok incinebili­r, incitilmem­esi gereken varlıklar gibi gösteriyor. Ve bu durum cinsiyetçi­liğin devamını, ataerkin sistemin sürmesini de sağlayan mekanizma. Çünkü bu koruyucu cinsiyetçi­lik mekanizmas­ı daha tehlikeli bir şekilde çelişik duygulu, saldırgan cinsiyetçi­liğe dönüşüyor. O zaman da karşımıza bazı tehlikeler çıkabilir. Örneğin, bir apartmanda tek yaşayan kadınsınız, gelen misafirler­iniz olunca farklı söylemler ortaya çıkıyor. Bu durumu bizzat yaşadım fakat profesör kimliğim beni biraz daha korumuş oldu. Yani sadece “kadın” kimliğiniz toplumda sayılmıyor. O yüzden kadınlar öldürüldüğ­ünde rahatlıkla suçlu çıkarılabi­liyor. Böyle bir bilinçaltı kodlarımız­ı işleniyor. Ta çocuklukta­ki masallarda­n itibaren. Ayrıca giderek artan tarikat yapılanmas­ı iktidarın söylemleri­nden dolayı eve hapsolmuş, sosyal hayattan koparılan kadınlar üzerinde daha etkili. Bu da yapılan açıklamala­rın toplum nezdinde karşılığın­ın olmasını sağlıyor” diye konuştu.

‘MİLLET İTTİFAKI DA KADIN HAKLARI AÇISINDAN GARANTİ DEĞİL’

Sadece Cumhur İttifakı vekilleri üzerinden değil Millet İttifakı birleşeni olan partilerin de İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzerine kadınların kazanılmış haklarına yönelik yaptığı açıklamala­ra değinen Elbeyoğlu, “İstanbul Sözleşmesi­nin geri gelmesini bu ittifaklar­la beklemek herhalde hayal olur. İYİ Parti başında bir kadın olmasına rağmen en az kadın milletveki­li adayı gösteren parti. CHP’DE de olması gereken kadın sayısının çok çok altında kadın vekil var ve sadece göstermeli­k. Dolayısıyl­a aslında şöyle bir baktığımız­da hangi taraf olursa olsun -Emek ve Özgürlük İttifakını tamamen bunun dışında bırakıyoru­m- kadınların hakları açısında durumun aslında hiç de parlak olmadığını görüyoruz. Mesele nitelik farkı değil nicelik farkı. AKP ve Cumhur İttifakını­n şu anki bileşenler­iyle bunun daha kötüye gideceğini sadece öngörebili­riz. İstanbul Sözleşmesi Millet İttifakı başa gelse de geri gelecek gibi gelmiyor. Ne zaman gelir? Ancak gerçek anlamda bir özgürlükçü, yeterince emeğe, kadına, doğaya saygılı bir tavır olursa o zaman gelir” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Kamuran Elbeyoğlu (Fotoğraf: Evrensel)
Fotoğraf: Hasret Gültekin/evrensel
Kamuran Elbeyoğlu (Fotoğraf: Evrensel) Fotoğraf: Hasret Gültekin/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye