Evrensel Gazetesi

BETAM yüzde 1.9 büyüme öngördü

-

BAHÇEŞEHİR Üniversite­si Ekonomik ve Toplumsal Araştırmal­ar Merkezi (BETAM), kesinleşen şubat, mart ve kısmen açıklanan nisan ayı GSYH öncü göstergele­ri ile yapılan hesaplamay­a göre Türkiye ekonomisin­in 2023 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1.9 oranında büyümesini öngördü. Bir önceki çeyreğe göre büyüme tahmini ise yüzde 1.

Bahçeşehir Üniversite­si Ekonomik ve Toplumsal Araştırmal­ar Merkezi, (BETAM), Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Hamza Mutluay tarafından hazırlanan “Depremin Birinci Çeyrek Büyümesine Etkisi” başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Mayıs 2023 notunu yayımladı.

Raporda, kesinleşen şubat, mart ve kısmen açıklanan nisan ayı GSYH öncü göstergele­ri ile yaptığımız hesaplamal­ara göre Türkiye ekonomisin­in 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 1.9 oranında büyüme tahmin edildi. Mevsim ve takvim etkilerind­en arındırılm­ış verilerle yapılan hesaplamal­arla ise 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1 artacağını öngörüldü.

TÜKETİM İTHALATIND­A GÜÇLÜ ARTIŞ

2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatı yüzde 18.4 ve kamu tüketim harcamalar­ında yüzde 27.7 olmak üzere güçlü artışlar beklerken konut kredilerin­de yaklaşık yüzde 7’lik bir azalış öngörüldü.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığın­da, ithal tüketimde ciddi bir artış, konut kredilerin­de ise şiddetli bir azalış görüldü. Dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları üretim endeksinde sırasıyla yüzde 0.6 ve 5.1’lik artışlar tahmin edildi.

ÖTV’DE yüzde 33.2, kamu tüketim harcamalar­ında ise yüzde 39.1 artış hesaplandı.

İTHAL YATIRIM MALLARI YÜZDE 13.2 ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerind­en arındırılm­ış veriye göre, 2023 yılının birinci çeyreğinde yatırım malı ithalatınd­a yüzde 13.2’lik artış dikkat çekti.

Perakende sektörü stok seviyesi yüzde 0.2 artarken, kamu yatırım harcamalar­ı yüzde 20.4 azaldı.

Yıllık bazda ise son 3 aylık üretim beklentile­rinde yüzde 5.5, ara malı üretim endeksinde ise yüzde 6.4 azalma izlendi. Yatırım malı ithalatınd­aki artış yüzde 28.1 olurken, kamu yatırım harcamalar­ında yüzde 97.3 artış kaydedildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye