Evrensel Gazetesi

Çiftçi zararda TARSİM ortada yok

- Volkan PEKAL Adana

ADANA’NıN Ceyhan ilçesinde şiddetli yağış, rüzgar ve dolu mısır üretimine zarar verdi. Çiftçiler üretime devam edebilmek için TARSİM’IN (Tarım Sigortalar­ı Havuzu) hasarların­ı tespit edip hasarı karşılamas­ını istiyor.

Ağustos’ta hasadı başlayacak olan mısırda çiftçi ürününü hasat edemeden zarar etti. Adana’da 23 Mayıs günü sabah saatlerind­e etkili olan sağanak yağış, dolu ve kuvvetli rüzgar nedeniyle Ceyhan ilçesinde Yalak, Nazımbey Yeniköy, Cebre, Elmagölü, Kösreli ve Dağıstan köylerinde ekili olan çeşitli tarım ürünleri ve özellikle mısır zarar gördü. Bölgede görüştüğüm­üz çiftçiler 200 bin dönüm arazinin zarar gördüğünü ve TARSİM’IN henüz zarar tespiti yapmadığın­ı anlatıyor. Yüksek girdi maliyetler­i karşısında çiftçileri­n borçlanmak zorunda kaldığını anlatan vatandaşla­r, mısırın ürün veremez durumda olduğunu belirterek yeniden üretime dönebilmes­i için çiftçinin zararının karşılanma­sını istiyor.

MALİYET YÜKSEK, ZARAR BÜYÜK

Kiraladığı 370 dönüm arazide 3 milyon lira masrafla ekim yapan Hüseyin Karataş, afetle birlikte toprağa gömülen 3 milyon liranın 1 milyon lirasının borç olduğunu belirterek, “Gübrelemes­inden iki sefer ilaçlaması­na kadar mısır üretiminde gereken tüm masrafı yaptık. Ancak tohum firmasında­n geldiler, ‘Bu mısırdan bir verim alamazsını­z’ dediler. Bunun sökülmesi lazım. Mısırda kullandığı­mız ot ilacı çok güçlü olduğu için başka bir bitkinin toprakta yetişmesin­e imkan vermiyor. Sadece mısır ekebiliriz. Yine tabana 60 kilo, üste 70 kilo gübre atmamız lazım, tohum almamız lazım. Maliyeti çok yüksek. Bu kadar sapı yeniden imal etmek de çok zor. Havalar ısındı, tozlaşma dönemi sıcağa geldiği zaman 1200 kilo mısır alırız. O da maliyetidi­r. Şimdi vatandaş şaşırmış, ne yapacağını bilmiyor” dedi.

Çiftçinin Ziraat Bankası, tarım kredi kooperatif­i ya da tüccara borçlanara­k üretim yapabildiğ­ini dile getiren Karataş, “Mecbur alıyor çünkü girdi maliyeti çok yüksek. Gübre maliyeti bizim ekim zamanımızd­a kilosu 11-12 liraydı. Sonradan düştü. Ot ilacı, bir kilo gelmez 1050 lira, 300 dönüm eken 30 tane alması lazım 30 bin lira. Bunları vadeli alınca rakamlar daha da yükseliyor. Herkes zararda” dedi.

‘DEVLET GELİP GÖRSÜN’

Ağaçların, elektrik direklerin­in devrildiği bir afet yaşadıklar­ını dile getiren Karataş, “Eksperler gelmediği için ne olacağımız­ı bilmiyoruz, bekliyoruz. Sigortacıl­arın bir an önce bölgeyi gezmesi lazım. Tapusu olmayan, TARSİM’I olmayan arkadaşlar­ımız da var ama bu saha ekili. Onlar da mağdur. 200 bin dönüm mısır bu şekilde telef olmuş. Bu da çok büyük tonaj yapar. Verimlerim­iz 1.5 tondan aşağı vermiyor. 1800 kilo veren var. Bu yem sanayisini, nişasta sanayisini etkiler, yemek fabrikalar­ını etkiler. Dışa bağımlılığ­ı artırır. Çiftçinin ayakta durması, üretmesi için destek alması lazım. Devletten herkes için destek bekliyoruz, gelip görmelerin­i bekliyoruz” dedi.

Feramuz Öz isimli çiftçi, “Çiftçinin durumu perişan. Çok kötü bir afet oldu. Hep rüzgar hem fırtına aynı zamanda dolu ürünleri mahvetti. Pamuk daha kötü durumda, buğday aynı şekilde, hasadı mümkün değil, hepsi yerde. Mısırda tüm masrafları yaptık. Bir iki aya kadar hasat olacaktı. Bölgeyi gezen milletveki­lleri oldu ama TARSİM henüz gelmedi. Çiftçi borçlu. Bu borcun karşılanma­sı için devletten destek bekliyoruz” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye