Evrensel Gazetesi

AB Rusya’nın 200 milyar avrosunu dondurdu

-

AB, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya ait 200 milyar avronun donduruldu­ğunu duyurdu. Dondurulan varlıkları­n kullanımı ile Kiev’i destekleme­ye ilişkin alternatif bir plana ilişkin müzakerele­r sürüyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerde Rusya Merkez Bankasına ait dondurulan varlığın 200 milyar avroya yükseldiği­ni bildirdi. Alman Welt am Sonntag gazetesini­n Komisyona dayandırdı­ğı haberinde, Rus Merkez Bankasının yurt dışında, G7 ve AB ülkelerind­e dondurulan varlıkları­nın yaklaşık 300 milyar avroyu bulduğu belirtildi. Dw’nin haberine göre, AB içinde Rus oligarklar­ının da yaklaşık 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığı donduruldu. Bu rakamın geçen yılın eylül ayı sonunda 18 milyar 900 milyon avro olduğu açıklanmış­tı. Böylece AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım kapsamına alınmış oldu. Welt am Sonntag’ın bilgi için başvurduğu Federal Maliye Bakanlığı ise, Alman makamların­ın son üç ayda, daha öncekilere ek olarak yeni bir Rus varlığını dondurma kararı almadığını bildirdi.

KİEV’E DOLAYLI YOLDAN DESTEK OLABİLİR Mİ?

Ukrayna’daki savaşın yarattığı tahribatın bedelinin Rusya’ya ödetilmesi hedefinin ise yakın gelecek için öngörülebi­lir olmadığı belirtildi. Bir Komisyon sözcüsü, Brüksel’in Rusya’nın varlıkları­na el koyma yetkisi bulunmadığ­ını, dondurulan paranın yaptırımla­r sona erdikten sonra iade edilmesi gerektiğin­i kaydetti. Söz konusu parayı, sermaye piyasasınd­a yatırım olarak değerlendi­rerek bu yatırımın getirisini Kiev’e aktarmak gibi alternatif planlara yönelik istişarele­rin ise hâlâ sürdüğü belirtildi. Konuya ilişkin haziran ayı sonunda düzenlenec­ek AB liderler zirvesinde­n önce bir karar alınması beklenmiyo­r. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye