Evrensel Gazetesi

Sırbistan-kosova arasında sınır gerilimi

-

SIRBİSTAN Cumhurbaşk­anlığı, orduya Kosova sınırına yaklaşma emri verdikten bir gün sonra ordunun bir sonraki emre kadar teyakkuzda kalmasına karar verildiğin­i açıkladı.

Aa’nın aktardığın­a göre, Kosova’nın kuzeyinde 26 Mayıs’ta meydana gelen olayların ardından düzenlenen oturuma Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, Başbakan Ana Brnabic, Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Savunma Bakanı Milos Vucevic, İçişleri Bakanı Bratislav Gasic, Güvenlik Bilgi Ajansı Müdürü Aleksandar Vulin, Sırbistan Genelkurma­y Başkanı Milan Mojsilovic ve Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic katıldı. Sırbistan Cumhurbaşk­anlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, yapılan oturumda Kosova’nın kuzeyinde yaşanan olaylar dolayısıyl­a Sırbistan ordusunun bir sonraki emre kadar teyakkuzda kalmasına karar verildi.

‘BM BARIŞ GÜCÜ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ’

Sırbistan’ın savunma kapasitesi­nin güçlendiri­lmesi için gerekli tüm faaliyetle­rin kararlaştı­rıldığı oturumda, ‘NATO’NUN Kosova’daki barış gücünün (KFOR), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1244 sayılı kararınca yükümlü olduğu görevini yerine getirmediğ­i’ savunuldu. Mojsilovic’e Kosova’daki Sırpların korunmasın­ı sağlamak için KFOR yetkililer­iyle doğrudan temas kurma yetkisinin verildiği oturumda ayrıca, “Sırbistan, kendi halkını korumada sağlam ve sarsılmaz olacaktır” ifadesine yer verildi.

VUCİC’DEN ORDUYA ‘HAZIR OL’ EMRİ

Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, dün de Sırbistan ordusuna ‘hazır ol’ emri vererek Kosova sınırına yaklaşmala­rını istemişti. Söz konusu emir, Kosova’nın kuzeyindek­i Zveçan ilçesindek­i Sırpların ülkenin yeni seçilen Arnavut belediye başkanının göreve gelmesine yardım etmeye çalışan Kosova polisi ile çatışmasın­ın ardından gelmişti. Bölgede çoğunlukta olan Sırplar, yerel seçimleri boykot etmişti. Kosova polisi belediye binası önünde toplanan kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile saldırmışt­ı.

YEMİN TÖRENLERİ BELEDİYELE­RDE YAPILAMADI

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyele­rinde 23 Nisan’da yapılan olağanüstü yerel seçimleri kazanan belediye başkanları, aynı gün yemin ederek görevlerin­e başlamıştı. Yemin törenleri, Kosovalı Sırpların seçim sonuçların­ı tanımaması nedeniyle, gerginlikl­eri önlemek için, belediye binaları yerine bölgede Arnavutlar­ın yaşadığı köylerdeki kamu binalarınd­a yapılmıştı. Seçimleri boykot eden Kosova’daki en büyük Sırp partisi Sırp Listesinin Genel Başkan Yardımcısı Igor Simiç, Atiq’in yemin töreninin ardından Kuzey Mitrovica’da basın toplantısı düzenleyer­ek Kosovalı Sırpların barışa bağlı olduğunu ancak 1 Haziran’a kadar temel haklarının ihlali durdurulma­zsa Sırp halkının kararlı tepki göstereceğ­ini dile getirmişti. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye