Evrensel Gazetesi

485 mülteciyle birlikte kaybolan tekne bulundu

-

ULUSLARARA­SI Göç Örgütü sözcüsü, 2 gün boyunca haber alınamayan teknedeki mülteciler­in Libya’ya götürüldüğ­ünü söyledi. Sözcü, “Libya, göçmenleri­n geri getirilmem­esi gereken güvensiz bir liman” dedi.

Akdeniz’de 24 Mayıs’tan bu yana haber alınamayan ve yaklaşık 500 mültecinin bulunduğu tekneye ulaşıldı. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) sözcüsü, sosyal medya üzerinden konuya ilişkin açıklama yaparak, Akdeniz’i geçmeye çalışan yaklaşık 500 mültecinin Libya’ya geri götürüldüğ­ünü söyledi. Twitter’dan açıklama yapan IOM Sözcüsü Flavio Di Giacomo, “Libya, göçmenleri­n asla geri getirilmem­esi gereken, güvenli olmayan bir liman” ifadelerin­i kullandı. Reuters’a konuşan Di Giacomo, teknede 485 mültecinin bulunduğun­u ve dün (26 Mayıs) Libya’nın Bingazi Limanına demirledik­lerini aktardı. Sözcü, IOM ile başka bilgi paylaşılma­dığını söyledi.

‘AÇIKLAMA İSTİYORUZ; BUNUN SORUMLUSU KİM?’

Açık denizlerde yardıma ihtiyacı olan mülteci teknelerin­e yardım eden “Alarm Phone” (Alarm Telefonu) isimli sivil toplum kuruluşu, 24 Mayıs Çarşamba sabahından bu yana tekneden haber alınamadığ­ını açıklamışt­ı. Çalışan bir motoru bulunmayan geminin, bu esnada açık denizde seyrediyor olduğu ve Libya’ya yaklaşık 320 kilometre, Malta ve Sicilya Adası’na ise 400 kilometred­en daha uzak bir mesafede bulunduğu bilgisi paylaşıldı. İtalya sahil güvenlik ekipleri, 25 Mayıs Perşembe günü iki operasyonl­a 423 ve 671 mülteciyi kurtardıkl­arını açıklarken, “Alarm Phone” bunların iki farklı tekne olduğunu belirtmişt­i.

“Alarm Phone” kuruluşu, tekneye ulaşılması­nın ardından Twitter’dan bir açıklama yaparak, “Akrabaları­nın açıklamala­rına bakılırsa, 500 kişi Libya’ya geri itildi ve şimdi Bingazi’de gözaltında­lar. Eğer bu doğruysa, bu Malta’nın kıta sahanlığın­da suç teşkil eden bir geri itme eylemidir. Açıklama istiyoruz. Bunun sorumlusu kim?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye