Evrensel Gazetesi

KALICI OLAĞANÜSTÜ HAL

-

M delegasyon­unu selamlıyor­um*. Öncelikle, benim davam için bir dilekçe hazırlayan ve sunan Afrika Kökenli Kişiler Çalışma Grubu üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca şu anda ABD’YI ziyaret etmekte olan “Kolluk Kuvvetleri­nde Irksal Adalet ve Eşitliğin Geliştiril­mesi için Uluslarara­sı Bağımsız Uzman Mekanizmas­ı” BM heyetine de teşekkür etmek isterim. Heyet üyeleri Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Yvonne Mokgoro, ABD Adalet Bakanlığın­ın bir projesi olan “Toplumda Güven ve Adalet İnşası Ulusal Girişimi”nden Dr. Tracie L. Keesee (ABD) ve işkence sorunu konusunda uzman olan İnsan Hakları Profesörü Juan E. Méndez’e (Arjantin) özel selamlarım­ı iletmek isterim. Hoş geldiniz.

Adalet neye benziyor? Basit bir cevap ABD Yüksek Mahkemesin­in yapısında bulunabili­r: Kanun önünde eşitlik ya da daha basit bir ifadeyle tüm insanların kanun önünde eşit muamele görmesi fikri. Yargıç Albert Sabo’nun adalet hakkında ne düşündüğün­ü biliyor musunuz? 1996’da yeniden yargılanma başvurumla ilgili bir duruşmada, açık mahkemede şöyle dedi: “Adalet yalnızca öznel bir duygudur.” Bu ifadenin “Polis Kardeşliği” FOP’UN ömür boyu üyesi olan bir yargıçtan gelmesi şaşırtıcı olmamalı. Eğer adalet herkese eşit davranmak anlamına geliyorsa, o zaman Uluslarara­sı Af Örgütünün benim davamla ilgili araştırma raporunda tespit ettiği şey doğrudur, yani mahkemeler kendi içtihatlar­ını göz ardı ederek benim davamda tazminatı reddetmişt­ir. Ancak sistem birine eşit olmayan bir şekilde davrandığı­nda, buna ne diyeceğiz?

Federal temyiz başvurumda­ki yargıçlard­an biri şöyle yazdı: “Bu mahkemenin Abu-jamal’a içtihadımı­zın nezaketini göstermeme­si için hiçbir neden göremiyoru­m.” Ama aslında ben emsal kararlarda­n mahrum bırakıldım. Buna ne diyorsunuz? Akademisye­nlere ve filozoflar­a sordum, buna “istisna hali” diyorlar. Bu, bazı yasaların kendilerin­den mahrum bırakılanl­ar dışında neredeyse herkes için geçerli olduğu anlamına geliyor. Bunlar istisnalar: Bazıları dışında herkesin adil yargılanma hakkı vardır. Bazıları dışında herkesin tarafsız jüri hakkı vardır. Bazıları hariç herkesin adil yargılanma hakkı vardır.

Bana gelince, kardeşleri­m buna “Mumia istisnası” diyorlar. Benim davam daimi bir istisna durumunda. ABD, “Yeniden yapılanma” aşamasında­n sonra 100 yıl boyunca anayasayı görmezden geldiğinde, bu gerçekten de siyahlar için aşırı bir istisna durumuydu. Ve bir federal yargıç benim davamdaki ölüm cezasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdikten sonra, anayasaya aykırı bir ölüm cezasıyla, yani bir istisna durumunda on yıl daha ölüm hücresinde kaldım. Tüm istisnai durumları ortadan kaldırmanı­n tam zamanıdır. İlginiz ve zaman ayırdığını­z için teşekkür ederim.

B*Mumia Abu Jamal’ın, 24 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında cezaevi sisteminde­ki durum ve siyasi mahkumları­n davaları hakkında tanıklık etmek ve bilgi

almak üzere Atlanta Georgia’da bir araya gelen Birleşmiş Milletler heyetine

gönderdiği selamlama mesajı

 ?? ?? Mumia Abu JAMAL
Mumia Abu JAMAL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye