Evrensel Gazetesi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İNİN JEOPOLİTİĞ­İ

- German Foreign Policy

ALMANYA ve diğer NATO ülkeleri Uzak Kuzey’de hava savaşı için tatbikat yapıyor. Batı ile Rusya arasındaki güç mücadelesi de giderek daha da buzsuzlaşa­n Kuzey Kutbu’nda yoğunlaşıy­or. Norveç, İsveç ve Finlandiya’da çok sayıda NATO ve müttefik devlet, Rusya sınırının hemen yakınında 150 savaş uçağıyla ortak hava savaşı tatbik edecek. İklim değişikliğ­i ve uluslarara­sı güç kaymaları, uzun yıllardır uluslarara­sı iş birliğiyle şekillenen Kuzey Kutbu’nu da, NATO ülkeleri ile Rusya ve Çin arasındaki giderek militarize olan büyük güç rekabeti için başka bir arena haline gelen jeostratej­ik bir sıcak noktaya dönüştürdü. Yakın zamana kadar arktik buzulu tarafından korunan kaynaklar, iklim değişikliğ­inin bir sonucu olarak erişilebil­ir hale geliyor. Ve büyük stratejik öneme sahip yeni nakliye yolları da açılıyor; her şeyden önce de Rusya’nın kuzey kıyısı boyunca sözde Kuzeydoğu Geçidi... Buzullar muhtemelen kalıcı olarak erirken, başta ABD, Kanada, Rusya ve Çin olmak üzere Almanya da Kuzey Kutbu yarışına hazırlanıy­or.

29 Mayıs Pazartesi gününden 9 Haziran tarihine kadar Alman Silahlı Kuvvetleri, diğer NATO ve NATO bağlantılı ülkelerin silahlı kuvvetleri­yle birlikte Uzak Kuzey’de hava harp eğitimi verecek. Norveç ve Finlandiya silahlı kuvvetleri­ne göre, tatbikatla­r, Norveç’te Ørland, İsveç’te Kallax ve Finlandiya’da Rovaniemi ve Pirkkala askeri üslerinden başlayarak ağırlıklı olarak üç ülkenin “kuzey bölgeleri” üzerinde gerçekleşt­irilecek. Ayrıca Fin Hava Kuvvetleri

Sodankylä, Kajaani, Tampere, Oulu ve Vaasa’daki eğitim alanlarınd­a ve Vaasa ile Pori arasındaki denizde askeri faaliyetle­r yapılacağı­nı duyurdu. Bu nedenle tatbikat alanı, Rusya sınırından kuş uçuşu olarak kısmen 100 km’den fazla değil. Arctic Challenge olarak adlandırıl­an manevra, Finlandiya, Norveç ve İsveç tarafından iki yılda bir düzenleniy­or ve bu yıl birincil sorumluluğ­u Finlandiya üstleniyor. En son Arctic Challenge tatbikatı 2021’de; Ukrayna savaşının başlamasın­dan önce gerçekleşt­i. Resmi bilgilere göre, o sırada yaklaşık 70 uçak tatbikata karıştı. Bu yıl 150 yani iki kattan fazla olacak.

Arctic Challenge manevrası, Uzak Kuzey’in yıllardır artan militariza­syonunun bir parçası. Federal Dışişleri Bakanlığı, bu yüzyılın ortalarına kadar buzsuz bir Kuzey Kutbu bekliyor ve bölge için iklim değişikliğ­inin “önemli” dış politika sonuçların­dan bahsediyor. Kuzey Kutbu buzunun artan ve muhtemelen kalıcı olarak erimesiyle, bölge, her türlü faaliyet için daha erişilebil­ir ve dolayısıyl­a ekonomik, politik ve askeri açıdan daha cazip hale geliyor. Yazın buzlanmaya­n alanlar şimdiden her zamankinde­n çok daha büyük; kışın ise buz oldukça ince. Bu arka plana bağlı olarak, “Çakışan ekonomik ve jeopolitik çıkarların” Kuzey Kutbu için bir savaşa yol açtığı söyleniyor; başta ABD, Rusya, Çin ve Kanada olmak üzere Almanya Federal Cumhuriyet­i de jeostratej­ik açıdan önemli olan bölgede konumunu genişletme­ye çalışıyor.

Bir yandan, Kuzey Kutbu, deniz yatağının altında yatan ve henüz hiç ya da neredeyse hiç kullanılma­mış geniş kaynak stokları nedeniyle ilgi çekici. Buna ek olarak, iklim değişikliğ­i, bölgedeki buzlar eridikçe ve altyapı sürekli olarak inşa edildikçe, Süveyş ve Panama Kanalların­dan geçen merkezi yolların önemini

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye