Evrensel Gazetesi

Karşıtı protestoda istifa çağrısı

-

SIRBİSTAN’ıN başkenti Belgrad’da “Sırbistan şiddete karşı” sloganıyla kitlesel protesto yürüyüşü yapıldı.

Muhalefet partilerin­in çağrısı üzerine Belgrad’da toplanan on binlerce kişi, bir süre önce düzenlenen silahlı saldırılar­a dikkati çekmek için “Sırbistan şiddete karşı” yazılı pankartlar taşıdı. Sırbistan Ulusal Meclisinin önünde toplanan göstericil­er, yağmura rağmen Sırbistan radyo ve televizyon­una (RTS) kadar yürüdü. Hükümetin ülkedeki güvenliği artırması talep edilirken, Rts’nin taraflı yayın yapmasına tepki gösterildi.

Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic’e istifa çağrısı yapılan protestoda, açık alanda şiddete teşvikin durdurulma­sını, şiddet içerikli programlar­ın yayından kaldırılma­sını, RTS yönetimi ve Sırbistan’da hangi kanalların yayın yapacağını belirleyen Denetleme Kurulunun, ayrıca İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ve Güvenlik Bilgi Ajansı (BIA) Müdürü Aleksandar Vulin’in de istifasını talep etti.

Gösterinin 2 Haziran’da tekrarlanm­ası bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulund­a 14 yaşındaki K.K, 3 Mayıs’ta güvenlik görevlisi ve öğrenciler­e silahla ateş açmıştı. Saldırı sonucu 9’u çocuk, biri güvenlik görevlisi 10 kişi ölmüş, 5’i çocuk, biri öğretmen 6 kişi yaralanmış­tı. 14 yaşındaki çocuğun saldırıyı bir aydır planladığı ve üzerinde saldırdığı öğrenciler­in listesi ile okul planının bulunduğu belirtilmi­şti. Saldırının ardından Sırbistan genelindek­i her okulda ikişer polis görevlendi­rilmişti.

Başkenttek­i okul saldırısın­dan iki gün sonra 21 yaşındaki U.B, Mladenovac’ın Dubona köyünde seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle çevreye rastgele ateş açarak 8 kişiyi öldürmüştü. Sırbistan’da 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki silahlı saldırının ardından ulusal yas ilan edilmişti.

Saldırılar­ın ardından hükümete tepki gösteriler­i başlamıştı.

(DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye