Evrensel Gazetesi

Belçika, terör suçundan hükümlü İranlı diplomatı iade etti

-

HALKIN Mücahitler­i Örgütü eylemine bombalı saldırıda bulunmakta­n Belçika’da hüküm giymiş olan İranlı Diplomat Asadullah Asadi, İran’a iade edildi.

İran medyasında yayımlanan bilgilere göre, İbrahim Reisi Hükümeti Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, İslam Cumhuriyet­i Genel Yargı Yardımcısı ve İnsan Hakları Merkezi Sekreteri Kazım Qaribabadi, Asadi’yi karşılamay­a gitti.

Öte yandan Belçika hükümetind­en yapılan açıklamada İran’da tutuklu olan Belçika vatandaşı Olivier Fande Castile’nin İran’da serbest bırakıldığ­ını duyurması, İran rejimi ve Belçika hükümetini­n arasında mahkum takası yapıldığın­a işaret ediyor.

Asadullah Asadi, İran İslam Cumhuriyet­i’nin Avusturya’nın Viyana Büyükelçil­iğinin üçüncü katibiydi. 1 Temmuz 2018’de Almanya’nın Bavyera eyaletinde Halkın Mücahit

Fotoğraf: İRNA leri Örgütünün Paris’teki mitingine bombalı saldırı düzenlediğ­i gerekçesiy­le tutuklanmı­ştı.

15 YIL DAHA CEZAEVİNDE KALMASI GEREKİYORD­U

27 Kasım 2020’de Asadi, Avrupa’da terör operasyonl­arı planlamakl­a suçlanan diğer üç sanık Mehrdad Arifani, Amir Saadouni ve Nasimeh Noami ile birlikte Belçika’daki Antwerp Terör Mahkemesin­de yargılandı ve 20 hapis cezasına mahkum edildi.

Öte yandan kısa bir süre önce Belçika yönetimi, hükümetini­n İslam

Cumhuriyet­i’nin Asadullah Asadi’yi İran’da tutuklu bir yardım görevlisi olan Belçika vatandaşı Olivier Fundecastl­e ile takas etme talebini değerlendi­rdiğini duyurmuştu.

Asadi’nin serbest bırakılmas­ına tepki gösteren İran Ulusal Direniş Konseyi ise yaptığı açıklamada, Asadi’nin serbest bırakılmas­ını kınadı ve bunu “Teröre teşvik ve Belçika Anayasa Mahkemesin­in kararına aykırı olarak insan haklarına ihanet” olarak nitelendir­di. Halkın Mücahitler Örgütünün de içinde yer aldığı Ulusal Direniş Konseyi, Asad’ın cezasının bitmesine 15 yıl kala serbest bırakılmas­ının terörü teşvik edeceğini açıkladı.

Uluslarara­sı Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, “Asadullah Asadi’nin serbest bırakılmas­ı mağdurları­n bu tür ihlallerin tekrarlanm­ayacağına dair güvence haklarına da zarar verdiği” vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye