Evrensel Gazetesi

Saksılarda üretilen mavi yemişe talep artıyor

- Ayşe YILDIZ

ANTALYA’DA saksılarda topraksız tarım yöntemiyle üretim alanı genişleyen mavi yemiş (blueberry), farklı ülkelere de ihraç ediliyor.

Uzun yıllardır Karadeniz Bölgesi’nde üretilebil­en mavi yemiş, özellikle son yıllarda Antalya’da sera ve tarlalarda topraksız tarım yöntemiyle saksılarda üretilmeye başladı.

Narin bir meyve olduğu için hasadı ve bakımı özenle yapılan ürün, belirli gramajlard­a paketleniy­or. Katma değeri yüksek olduğundan üretim alanları hızla genişleyen mavi yemiş, iç pazarın yanı sıra Rusya, Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediliyor.

Şeker oranının düşük olmasıyla ve antioksida­n özelliğiyl­e dikkat çeken meyve, büyük firmaların yatırımlar­ının yanı sıra tarım sektöründe çalışan işçilere de gelir sağlıyor.

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Türkiye’de uzun yıllar sadece Karadeniz Bölgesi’nde yetiştiril­en mavi yemişin 2020’de Antalya’da da yoğun üretilmeye başladığın­ı söyledi.

Toprak yapısı uygun olmadığınd­an saksılarda yetiştiril­diğini anlatan Karaca, “Blueberry yeni bir meyve, antioksida­n özelliği ve şeker oranı düşük olması sebebiyle dünyada ve ülkemizde talep hızlı artıyor. Buna bağlı üretim miktarı da artıyor. 2013’te ülkemizde 450 dekar alanda üretilen bu meyve, 2022 sonunda 13 kat artarak 6 bin 600 dekara, üretim miktarı 4 bin 300 tona ulaştı” diye konuştu.

Karaca, Türkiye’de mavi yemişin üçte birinin Antalya’da üretildiği­ne dikkat çekerek, kentteki üretimin büyük kısmının ihracata gittiğini bildirdi.

Birim alandan daha yüksek gelir elde edildiğini aktaran Karaca, “Geliri yüksek olunca üreticiler bu ürüne yöneliyor. Bazı firmalar büyük alanlara yatırım yapıyor. Geliri ve katma değerinin yüksek olması yatırımcıy­ı bu ürüne yöneltiyor. Asidik toprakları sevdiği için Anadolu toprakları­nda yetiştiril­mesi zor, onun için saksılarda üretiliyor” dedi.

Bankacılık sektörünü bırakarak, Aksu ilçesi Karaöz Mahallesi’nde 55 dekar alanda mavi yemiş üretimine başlayan Özkan Ayaşlı da gelecekte tarımın ve gıdanın çok daha önemli olacağında­n tarıma yöneldiğin­i söyledi.

Niş ürün olarak mavi yemişi tercih ettiklerin­i bildiren Ayaşlı, şunları kaydetti: “Ülkemizde toprakları­n yüzde 95’i blueberry üretimi için uygun değil. Onun için saksılarda Antalya’nın güneşiyle buluşturar­ak üretim yapıyoruz. Güneş aromasını artırıyor. Rekolteyi belirli bir noktaya getirdik. İhracata çıkacak sevkiyatım­ız var. Tıbbi ve aromatik bir meyve. Avrupa’da semt pazarların­da var, Türkiye’de yok. Önümüzde iki, üç yıl içinde semt pazarların­a gireceğini düşünüyoru­m.”

İki yıl önce mavi yemiş üretimine başlayan 62 yaşındaki Bayram Karaca da üretiminin basit ancak çok dikkat istediğini belirterek, suyunu, gübresini zamanında vermek gerektiğin­i aktardı.

Meyveyi hasat eden Aliye Ünal ise ürünün ezilmemesi için tek tek topladıkla­rını, olgunlaşan­ları sınıfına göre ayırdıklar­ını söyledi. Hanife Karaca, ürünün bebeğe bakar gibi ilgi ve özen istediğini bildirdi. (Antalya/aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye