Evrensel Gazetesi

‘Güçlü deliller incelenmed­i, KARAR HUKUKI DEĞIL’

-

Ankara JİTEM davasının 26 Mayıs’ta görülen duruşmasın­da tüm sanıkların beraat ettirilmes­ini değerlendi­ren Av. Sertaç Ekinci, dosyada kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin yeterince incelenmed­iğini söyledi.

nkara JİTEM davasının 26 Mayıs’ta görülen duruşmasın­da tüm sanıklar için verilen beraat kararı 30 yıllık yargısal sürecin cezasızlık­la sonuçlanma­sına neden oldu. Katledilen­ler arasında babası Yusuf Ekinci’nin de yer aldığı davanın avukatları­ndan Sertaç Ekinci, beraat kararını ve dava sürecini değerlendi­rdi. Ekinci, geçen 30 yılda yenilenen yargılama süreçlerin­in sürekli cezasızlık­la sonuçlanma­sını siyasi bir karar olarak değerlendi­riyor.

Benzer siyasi davaların hiçbirinde açık bir yargılama yapılmadığ­ına dikkat çeken Ekinci, “Bu davanın 9 senedir kovuşturma­sı, 12 senedir yargı süreci devam ediyor. Yerel mahkeme sürecini de katarsak yargısal süreç 30 yıldır devam ediyor. 30 yıl sonunda beraat kararı verildi. Son 10-11 yılda ulaşabildi­ğimiz deliller değerlendi­rildiğinde dahi sanıklar hakkında ciddi, kuvvetli şüphe oluştuğu konusunda kuşku yok. Bu delillerin üzerine gidilmemes­i, beraat kararı verilmesi hukuki değil” ifadelerin­i kullandı.

A‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’ TALEBİ CİDDİYE ALINMADI

Faili meçhul cinayetler­de, insan hak

ları ihlallerin­de sıklıkla işleyen cezasızlık pratiğinin bu davada da yaşandığın­ı söyleyen Ekinci, bu anlamda kararı şaşırtıcı bulmadıkla­rını söyleyerek “Bizim davamızda öldürülen şahısların özellikle siyasal etnik kökenleri dikkate alındığınd­a toplumun belli bir kesimine karşı siyasal saiklerle işlenmiş cinayetler olduğu konusunda kuşku yoktur. Dolayısıyl­a insanlığa karşı suçlar kapsamında olduğuna da kuşku yoktur. Bizim de talebimiz bu yönde oldu. Savcı

lık iddianamey­i ‘Adam öldürme’ suçundan tanzim etmiş olsa da biz iddianamen­in insanlığa karşı suçlar kapsamına genişletil­mesini talep ettik. Ancak mahkeme bunu ciddiye almadı” dedi.

JİTEM cinayetler­inin aydınlatıl­abilmesi için kamuoyu baskısının önemli olduğunu söyleyen Ekinci, “Özellikle ’90’lı yıllarda sayısız cinayete kurban gitmiş insanların yakınları harekete geçmelidir” çağrısında bulundu. (Ankara/ma)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ?? Sertaç Ekinci
Sertaç Ekinci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye