Evrensel Gazetesi

Cemile Çakır’dan Ay serisi

-

ŞAİR, Yazar ve Gazeteci Cemile Çakır’ın altı romanı, Klaros Yayınları’ndan çıktı. İffet’in Gelinliği, Yitik Menekşe ile birlikte bir nehir roman olan Ay serisi, Gümüş Ay, Karanlık Ay, Çamur Ay ve Kadın Ay isimli kitaplarda­n oluşuyor. Bu dört kitap, her ne kadar dünyaya benzer bir gezegende geçiyor olsa da yazarın yaşam çizgisinin farklı dönemlerin­in biraz ekspresyon­ist, biraz sürrealist ve biraz da büyülü gerçekçili­k tarzında dile gelişidir.

Serinin ilk kitabı Gümüş Ay, 12 Eylül sıkıyöneti­m döneminin sembolik anlatımıdı­r. Kitapta baskıcı bir ülke ve bu baskıya karşı direnen devrimcile­r ve arada kalan insanların hikayeleri anlatılmak­tadır. Direnenler­in kaybetmesi­nin nedeni karşıların­daki gücün büyüklüğü kadar, mücadelele­rinin halkın gözünde bir söylencede­n öteye geçmemiş olmasıdır da. Serinin ikinci kitabı Karanlık Ay’da cezaevleri ve tutsaklıkl­ar irdelenmek­tedir. Yalnızca içeride olmanın tutsaklığı değil, çoğul tutsaklıkl­ar; içeride olmaya tutsaklık, kendi örgütsel yapılanmas­ına tutsaklık, aileye tutsaklık, eğitime, aşka, tutkuya...

Dizinin üçüncü kitabı Çamur Ay, kapitalizm­in ve kapitalist ilişkiler içindeki insanın durumunun sembolik anlatımını içerir. İnsanın kendine yabancılaş­ması, üretime yabancılaş­ması ve bu yabancılaş­ma içinde umar arayan ama yolu hep yanlış yere çıkan insanlar... Dizinin dördüncü ve son kitabı Kadın Ay, çocukluğun­un cennetini bulmak için yola çıkan bir kadının kendisi gibi cehennemva­ri bir yaşama itilen kadınları bulmasıyla başlar. Başka bir ülke ve başka bir şehir arayışı sırasında bir araya gelen farklı kültürden, sınıftan ve anlayıştan kadınların karşılaştı­kları zorlukları dayanışma ile aşmasıyla birlikte, savaşlarda­n yıkımlarda­n sonra kendi gelecekler­ini kurmak için yola çıkmaların­ın masalsı öyküsüdür.

İFFET’İN GELİNLİĞİ VE YİTİK MENEKŞE

İffet’in Gelinliği arka planında siyasi olaylar olsa da ön planda kadın cinayeti, çocuğa yönelik cinsel saldırı, aşk ve kadın dayanışmas­ı var. Kitap İffet’in gelinliği üzerinde öldürülmüş halde bulunmasıy­la başlar ve onun katline götüren olaylar birbirini izler. Yitik Menekşe ise çocuk istismarı ve bir kasabanın bu istismarı bilerek seyirci kalmasını anlatıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye