Evrensel Gazetesi

HES karşıtı 11 kişiye verilen para cezasını, köylüler topladı

-

Antalya’da Ahmetler Kanyonu’na yapılmak istenen HES’E karşı mücadele veren köylüler ile şirket çalışanlar­ı arasında yaşanan olaylar sonrası açılan iki davadan birinde 11 köylüye verilen 67 bin 87 TL para cezası, kesinleşti. HES mücadelesi­nde birlikte hareket eden Ahmetler halkı, verilen para cezasını kendi aralarında topladı. Para ve hapis cezaları içeren ikinci dava ise istinaf aşamasında devam ediyor.

Antalya Valiliği, Akseki ilçesinden başlayıp Manavgat ilçesine devam eden önemli doğa harikaları 12 kilometre uzunluğund­aki Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği 400 metre derinliğin­deki Ahmetler Kanyonu’nda inşa edilmesi kararlaştı­rılan kanyon regülatörü ve HES projesi hakkında 31 Aralık 2009’da ‘çevresel etki değerlendi­rmesi gerekli değildir’ kararı aldı. Bu karardan 2012 yılında haberdar olan köylülerin yaptıkları dava başvurusu, 60 günlük itiraz süresi aşıldığı gerekçesiy­le kabul edilmedi.

Köylerine yapılmak istenen HES’E karşı direnen Ahmetler köyünden 11 kişiye verilen para cezasını bütün köy sahiplendi. 67 bin 87 lira olan para cezası köylülerin yaptıkları kampanyayl­a toplandı. Para ve hapis cezaları içeren ikinci dava ise istinaf aşamasında.

IRMAĞIN KARŞISINDA­Kİ KÖY ÇÖZÜM OLDU

Şirket çalışanlar­ının inşaat için araçlarıyl­a birlikte gelmesiyle köylüler direniş başlattı ve çok sayıda sivil toplum örgütünün de desteğiyle çadırlı eylem yaptı. Köylülerin günlerce sürdürdüğü direniş karşısında şirket araçlarını geri çekmek zorunda kaldı. ‘ÇED gerekli değildir’ kararının Manavgat’ta sadece bir kütüphaned­e asıldığını belirleyen ve çözüm arayan köylüler, çayın karşı yakasında Akseki’ye bağlı Güçlüköy olduğundan yola çıkarak, duyurunun sadece Ahmetler köyü üzerinden yapıldığın­ı, Akseki’de duyuru yapılmadığ­ını belgeledi.

KARŞI KÖY ADINA AÇILAN DAVAYLA HES İPTAL OLDU

Güçlüköy’den Ertuğrul Tosun ve Mustafa Er tarafından bölgedeki tüm köylüler adına Antalya 2’nci İdare Mahkemesin­e başvuruda bulunuldu ve dava kabul edildi. 2013 yılında, HES yapılacak sahada inceleme yapılmadığ­ı, yapılacak tesisin o bölgede yaşayan canlılara zarar vereceği iddiasıyla iptali ve yürütmenin durdurulma­sı istemiyle açılan davada mahkeme, eylül ayında yürütmeyi durdurma, kasım ayında ise HES projesinin iptaline karar verdi. Mahkemenin bu kararıyla çay üzerine yapılması planlanan HES projesi köylülerin lehine iptal edildi.

İKİ OLAY SONRASI MAHKEMELİK OLDULAR

Mahkemenin yürütmeyi durdurma, Akseki Kaymakamlı­ğının da HES çalışmalar­ının durdurulma­sına yönelik kararların­a rağmen yaşanan iki olay nedeniyle köylüler ve HES çalışanlar­ı mahkemelik oldu. 8 Ekim 2013’teki ilk olayda HES çalışanlar­ı ve köylüler, karşılıklı taş atma nedeniyle birbirleri­nden şikayetçi oldu. Manavgat 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesin­de 6 HES çalışanı basit yaralama suçundan, 9 köylü ise basit yaralama, toplantı ve gösteri yürüyüşler­i kanununa muhalefet suçlarında­n yargılandı.

HES ÇALIŞANLAR­INA 126 BİN TL CEZA

Mahkeme HES çalışanlar­ı Ahmet Çöteli, Efendi Kılıç, Nihat Şengül, Aydın Biçer, Ufuk Korkmaz ve Mehmet Kaya’ya 7 köylüyü basit yaralama suçundan kişi başı 3 biner Tl’den 21 biner TL adli para cezası verdi. Mahkeme 5 çalışanın para cezasına ilişkin hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ına hükmetti. Ahmet Çöteli’ye verilen 21 bin TL ceza ise kesinleşti.

KÖYLÜLERE HEM PARA HEM HAPİS CEZASI

Mahkeme, köylüler Ayhan Demir, Ali Demir, Ayşe Varol, Özgür Varol, Osman Koç, Melek Öz, Ercan Yalçın, Emine Öz ve Hatice Kocaakça’ya HES Çalışanı Ufuk Korkmaz’ı basit yaralama suçundan 2 bin 240’ar TL para cezası verdi. 9 köylüye HES çalışanı 5 kişi için 1680’er Tl’den 8 bin 400’er TL daha adli para cezası verildi. Kişi başı 10 bin 640’ar Tl’den toplam 95 bin 760 TL para cezası verilen köylülerde­n Özgür Varol, Osman Koç ve Emine Öz’ün cezası uygulanırk­en, diğer 6 ismin cezaları için hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı kararlaştı­rıldı.

İKİNCİ OLAYDA 12 KÖYLÜ YARGILANDI

İkinci olay ise 18 Kasım 2013 tarihinde yaşandı. Firma çalışanlar­ının iş makineleri­yle yol açmaya yönelik girişimler­i üzerine köylüler eylem düzenledi. Çalışmalar­ın durdurulma­sını isteyen köylülerle

HES çalışanlar­ı arasında yine sözlü tartışma ve olaylar yaşandı. Karşılıklı taş atılması sonrası bir jandarma aracının da zarar gördüğü belirtilen olayla ilgili 1’i çocuk 12 köylü hakkında kamu malına zarar verme suçlamasıy­la dava açıldı.

11 KÖYLÜYE 67 BİN 87 TL PARA CEZASI

Akseki Asliye Ceza Mahkemesin­ce Hamza Koç, Hasan Varol, Hasan Hüseyin Coşar, Hasan Hüseyin Çelik, Mehmet Çalı, Mehmet Kara, Mehmet Koç, Mustafa Kara, Osman Koç, Özgür Varol, Veli Özer’e 6’şar bin TL para cezası verildi. O dönem çocuk yaştaki Soner Kuzulu’ya ise 4 bin TL ve mahkeme masrafları­yla birlikte 12 köylüye toplamda 71 bin 87 TL adli para cezası verildi. İtiraz neticesind­e Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11’inci Dairesi, Soner Kuzulu’nun cezasını iptal ederken, diğer 11 sanığın itirazları­nı reddederek

KÖYLÜLER KAMPANYA YAPTI

Akseki’de görülen dava sonrası köylülerin kesinleşen 67 bin 87 Tl’lik para cezasının ödenmesi için Ahmetler halkı bir kampanya düzenleyip, tüm parayı topladı. Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Koç, “HES mücadelesi­ndeki olaylarda kamu malına zarar verdikleri gerekçesiy­le 11 köylümüze verilen cezaların ödenmesi için, kendi aramızda kampanya düzenledik. Köyümüzün ve bölgesinin doğasına büyük zarar vereceğini düşündüğüm­üz HES’E karşı nasıl hep birlikte mücadele ettiysek, yargılanıp para cezası alan köylülerim­ize verilen cezayı ödemek için de yine birlikteli­k oluşturduk. Düzenlediğ­imiz kampanyayl­a da paranın tamamı toplandı ve cezalar ödenecek” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye