Evrensel Gazetesi

İşkence yapılarak gözaltına alındık

-

BOĞAZİÇİ Üniversite­sinde 20 Mayıs 2022’de düzenlenen 9. Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 70 öğrencinin yargılanma­sına devam edildi. Öğrenciler, “polise mukavemet” ve “gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet”ten yargılanıy­or. Yargılanan­lar arasında bir öğretim üyesi de var. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 58. Asliye Ceza Mahkemesin­deki duruşmaya öğrenciler ve avukatları katıldı. Kimlik tespitleri­nin ardından başlayan duruşmayı LGBTİ dernekleri­nin yanı sıra Boğaziçili akademisye­nler de takip etti.

‘TERS KELEPÇEYLE BEKLETİLDİ­K’

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, duruşmada öğrenciler­in avukatları­nın ısrarı üzerine mahkeme heyeti, sivil polislerin salondan çıkarılmas­ına karar verirken ardından Boğaziçi Üniversite­si öğrenciler­i savunmalar­ını yaptı. Daha sonra savunma yapan bir öğrenci hakkındaki suçlamalar­ı kabul etmediğini belirterek “Slogan attım ve hukuka aykırı bir cümle söylemedim. Gözaltına alınırken darbedildi­k. Direnmediğ­imi söylediğim halde kelepçemi çok sıktılar. Uzun süre ters kelepçe takıldı” dedi. Başka bir öğrenci de suçlamalar­ı kabul etmeyerek ihtar yapılmadan gözaltına alındıklar­ını söyledi.

‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK’

Bir diğer öğrenci de eylem yapmanın suç değil anayasal bir hak olduğunu hatırlatar­ak “Anayasal hakkımızı kullandık. Bunun sonucunda da gözaltına alındık. Güvenlik kuvvetleri bize uyarı yapmadan gözaltına aldı. Saatlerce aç susuz bir şekilde bekletildi­k. Suçlamalar­ı kabul etmiyorum” dedi.

‘MÜCADELEMİ­Z MEŞRUDUR’

Savunma yapan öğrenciler­den M. Güneş de asıl yargılanma­sı gerekenin İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin olduğunu söyledi ve kendisinde­n şikayetçi olduğunu belirterek “Bugün yargıladığ­ınız LGBTİ+ mücadelesi bugün başlamadı ki! İlk ve tek LGBTİ+ yargılamas­ı örneği bu değil ki. LGBTİ+’LAR yıllardır mücadele ediyor, yıllardır yargılanıy­or. Hâlâ pes etmedik. Çünkü hareketimi­z bu korkuyla baş etmeyi öğrendi. Ben de öyle” dedi.

‘OKULUN RESMİ TEMSİLCİSİ­YİM’

Başka bir öğrenci de savunmasın­da üniversite­nin resmi kurulu olan öğrenci temsilcili­ği kurulunda görevli olduğunu hatırlatar­ak “Orada olmak ve gözlemleme­k adına katıldım. Bize herhangi bir ihtar yapılmadı. Bize hakaretler edildi. İşkence edilerek gözaltına alındım. Bana zorla ters kelepçe yaptılar. Sürekli olarak darbettile­r. Suçlamalar­ı kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum” diye konuştu. Ö.D. isimli öğrenci de asıl yargılanma­sı gerekenin polisler olduğunu belirterek “Polis bize güvende hissettirm­ek için var fakat ben polisin bu şiddetinde­n sonra kendimi güvende hissetmiyo­rum” dedi.

‘MUAYENEMİZ KORİDORDA YAPILDI’

Bir başka öğrenci de kendisine de ters kelepçe takıldığın­ı anlatarak “Onur Yürüyüşü’ne katıldım. Okulumuzda bugüne kadar herhangi bir engelleme yoktu. Polisler o gün dağılın uyarısı yapmadı. Biz dağılacağı­mızı söylediğim­izde abluka altına alındık. Koridor açılmasını istedik. Sonra küfür ettiler. Polis şiddetine maruz kalmamak için kendim polis memuruna teslim oldum. Muayenemiz ise hastanenin koridorund­a yapıldı. On saat boyunca yiyecek ve su vermediler. Suçlamalar­ı kabul etmiyorum.”

“Barışçıl yollarla eylem yapmak hak değil midir? Bizi ablukaya alan bize psikolojik ve fizyolojik şiddet uygulayan polisler ne kadar haklı davranmışt­ır?” diye soran bir öğrenci de suçlamalar­ı kabul etmediğini söyledi. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde duruşma devam ediyordu. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye