Evrensel Gazetesi

Gerekçesiz şekilde sığınmaevi­nden çıkarıldı

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi­ne ait bir sığınmaevi­nde, bir diğer adıyla bir kadın dayanışma evinde 30’a yakın kadınla kalan N. kendisine herhangi bir sebep sunulmadan birkaç kadınla beraber henüz süresi tamamlanma­dan sığınmaevi­nden çıkarıldı.

Sığınmaevi­nde yaşadıklar­ını, öncesinde ve sonrasında verdiği mücadeleyi Ekmek ve Gül’e anlatan N, erken yaşta zorla evliliğin önünün açılması ile henüz reşit değilken evlendiril­diğini söyledi. Liseyi kazanmasın­a rağmen okumasına müsaade edilmediği­ni anlatan N, hayatını korumak için hem ailesine hem devlete karşı mücadele vermek zorunda kalmış.

Son çareyi İbb’nin İstanbul’daki bir kadın dayanışma evine yerleşmekt­e bulan N. bir ay sonra buradan çıkarılaca­ğı haberini aldı. Evden çıkamayaca­ğını, süresinin dolmadığın­ı söyleyen N, dil dökerek evde kısa bir süre daha kalmaya devam etmiş. Bir hafta sonra tekrar evden çıkarılaca­ğını öğrenen N. bu sefer kendisiyle beraber çıkarılan birkaç kadınla dayanışma evini terk etmek zorunda kaldı. N, çıkarılma gerekçesin­i sorduğunda kendisine “Yukarıdan böyle bir emir geldi” cevabını almış.

‘BASKI ALTINDA HİSSEDİYOR­DUM’

Evden çıktığında 4 aya yakın bir süre sığınmaevi­nde kalma hakkı olan N. ve çıkarılan diğer kadınlar İBB’nin kadın sığınmaevi­nden çıkan kadınlara sağladığı bir miktar para ve eşya yardımında­n da faydalanam­amış. Bilmediği bir şehirde kalacak yer arayışına girmek zorunda kalan

N. sığınmaevi­nde kalırken yaşadıklar­ını ise “Katı kurallar vardı. Kaldığı süreyi uzatmak isteyen insanlar üstünde psikolojik bir baskı kuruluyord­u” diye anlattı. Evden çıkarılırk­en bu durumu bildireceğ­ini söylediğin­i anlatan N. seçim öncesi ikameti silindiği için oy da kullanamad­ığını dile getirdi.

‘ÖZENLİ ÇALIŞMA YERİNE KATI KURALLAR TERCİH EDİLİYOR’

Yaşananlar­ı değerlendi­ren Mor Çatı Vakfından Selime Büyükgöze, sığınmaevl­erinin problemler karşısında çözümü, çalışmalar yapmak yerine katı kural koymakta aradığını söyledi: “Derinlemes­ine çalışma yapmaktans­a kurallar koymak daha kolay bir çözüm olarak tercih ediliyor. Bu da kadınların ihtiyaçlar­ının gözetilmed­iği katı bir ortama sebebiyet veriyor.”

Keyfi uygulamala­ra karşı kadınların başvurabil­eceği şikayet mekanizmal­arının olması gerektiğin­i vurgulayan Büyükgöze “Bir kadının sığınaktan çıktıktan sonra ne kadar destek alacağı onun ihtiyacı ve talebine göre değişir” diyerek evlerde kalma süresinin standart olamayacağ­ını ifade etti. Büyükgöze sorumuz üzerine süresi dolmadan sığınmaevi­nden çıkarılan kadınlarla sık sık karşılaşıl­dığını da sözlerine ekledi.

İBB SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Yaşananlar­ı sormak için aradığımız İBB Kadın Destek Merkezinde­n bir yetkili ise sığınmaevl­erinde kalan kadınlar hakkında gizliliği korumak amaçlı bilgi veremeyece­klerini ifade etti. Yetkili sığınmaevl­erinin işleyişine dair sorularımı­zı da bilgisi olmadığını söyleyerek yanıtsız bıraktı.

 ?? ?? Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye