Evrensel Gazetesi

Kuraklık ekonomiyi olumsuz etkiledi

- Ramis SAĞLAM İzmir

İKLİM değişikliğ­iyle birlikte mevsiminde gerçekleşm­eyen yağışlarda­n dolayı kuraklık hem dünyada hem de Türkiye’de ana gündem olmaya devam ediyor. Göllerin ve su kaynakları­nın kuraklıkta­n dolayı kurumasıyl­a sadece gıda ürünlerind­e değil enerji ve birçok alanda sorunlar yaşanıyor.

Kuraklık krizine ilişkin konuşan Dokuz Eylül Üniversite­si Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığı­ndan Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2021 yılından itibaren dünyada başlayan ve geleceği 20 yıl öncesinden tahmin edilen kuraklığın günümüzde devam ettiğini söyledi. Yaşar, “Bu sürecin başlangıcı, yani 2021 mart ayı ile birlikte gelen aşırı soğuma sonucu yağışlar azalmıştır” dedi.

ELEKTRİK ENERJİSİ AZALDI

Yağışların azalması ile birlikte önemli bir enerji kaynağı olan hidroelekt­rik santraller­inin boşaldığın­ı belirten Yaşar, yüzde 26 civarında olan elektrik enerjisini­n bir anda yüzde 10’lara kadar düştüğünü söyledi.

HES barajları boşalan dünya ülkelerind­e fosil yakıtlara yönelim olduğunu ifade eden Yaşar, “Dünya kömür fiyatları 60 dolarlarda­n 400

Fotoğrafla­r: DHA

dolarlara, petrol 25 dolarlarda­n 100 dolarlara ve doğal gaz da 120 dolarlarda­n 1400 dolarlara çıktı. Kuraklık aynı zamanda tarımı da olumsuz yönde etkileyere­k, geçtiğimiz mayıs ayında dünya gıda indeksinin tüm zamanların rekorunu kırarak dünyanın bir anda ekonomik krize girmesine neden oldu” dedi.

‘TÜRKİYE İÇİN SU TEHLİKESİ BAŞLADI’

Türkiye’de nüfus artışının dünda olsa yağışlı geçmesine rağmen kuraklığın sona ermediğini belirten Yaşar, “2021 yılında 24 Mayıs günü yüzde 74 olan Tahtalı Barajının aktif doluluk oranı 2021 yılında yüzde 63 olmuş, günümüzde ise müthiş bir düşüşle yüzde 40 civarların­a inmiş durumdadır. Eylül aylarında ise yüzde 20’lere doğru ineceği açıktır. Bu nedenle henüz kuraklık tehlikesi bitmemiş olduğundan İzmir su kullanımın­da çok dikkatli olmalıdır. Yağmur suları ile kanalizasy­on suları ayrılarak, yağmur suları mümkün olduğunca yeniden barajlara basılmalıd­ır” dedi.

‘KUYULAR VE SU KULLANIMI KONTROL ALTINA ALINMALI’

Türkiye’de kuyuların denetimsiz olduğunu, gelişmiş ülkelerde kuyuların izinle açılıp, en üst akiferden su alınmasınd­a izin verildiği bilgisini aktaran Yaşar, “Daha alt akiferlerd­eki sular devlete aittir. Kurak yıllarda kullanılma­k üzere rezerv olarak saklanır. İspanya’da kaçak olarak 256 kuyunun kapatılmas­ı ve açanların cezaya çarptırılm­ası gelişmiş ülkelerin bu konuda ne kadar kararlı oldukların­ın göstergesi­dir. Bu nedenle ülkemizde de bir an önce tüm kuyular ve su kullanımı kontrol altına alınmalıdı­r” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Doğan Yaşar
Doğan Yaşar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye