Evrensel Gazetesi

Bedava doğal gaz maaşları düşürecek

-

Kp’nin seçim ayında konutlar için ‘bedelsiz’ doğal gaz uygulaması ücret ve maaşları düşürecek. TÜİK’IN enflasyon sepetine sıfır fiyat olarak yansıtılac­ak doğal gaz bedeli, kamu emekçileri, emekliler ve TİS’TE enflasyon farkı verilen işçiler için yapılacak ücret ve maaş zamlarını negatif yönde etkileyece­k. Doğal gaz indirimini­n etkisi, mayıs ayında tüketici enflasyonu­nun (TÜFE) yüzde 3.43 düşmesine, haziran ayında ise yüzde 2.85 artmasına neden olacak. Buna göre ücret ve maaş zamları yüzde 3.43 daha az olacak.

İktisatçı Zafer Yükseler’in yaptığı hesaplamay­a göre mayıs ayında “sıfır fiyat” uygulaması sonucunda TÜFE yüzde 3.43 oranında düşüş gösterecek. Haziran ayında ise, “sıfır fiyat” uygulaması­nın sona ermesi ve 25 metreküp indirimin başlamasın­ın etkisiyle, TÜFE yüzde 2.85 artacak.

CHP’LI Ahmet Akın da yaptığı açıklamada doğal gazda sıfır fiyat uygulaması­nın memur ve emekli maaş zammı

Adüşeceğin­i kaydetti. Akın, “İktidar; seçim döneminde 20 Nisan-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında doğal gazın konut tüketimind­e bedava olmasına karar vererek bunu müjde olarak sundu. Şimdi TÜİK aldığı kararla mayıs ayında enflasyon hesaplamas­ında kullanılan sepette doğal gazın ağırlığını sıfır fiyat yönteminin uygulanaca­ğını ilan etti. Bu durum temmuz 2023’te yapılacak memur ve emekli maaş zam oranının düşmesine neden olacak” dedi.

‘DOĞAL GAZIN ENFLASYONA ETKİSİ YÜZDE 3’Ü BULUYOR’

Akın, “Mayıs ayında hesaplanac­ak enflasyon oranında doğal gazın sıfır fiyat kabul edilmesi; enflasyon sepetinde yaklaşık yüzde 3 olan etkinin yaklaşık eksi yüzde 3 olarak yansımasın­ı sağlayacak. Bu durum, bir ay kullanılan bedava doğal gazın; temmuz ayından itibaren kamu çalışanlar­ı ve emekli ücretlerin­e yapılacak zamda 6 ay boyunca olumsuz yansımasın­a neden olacak” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye