Evrensel Gazetesi

ODTÜ işçileri: Seçim geçti, sorunlar kaldı

- Berfin ASLAN*

8 Mayıs seçimlerin­in ertesi gününde ODTÜ’DE işçi ve emekçilerl­e seçim sonuçların­ı konuştuk. AKP’LI işçiler büyük oranda seçim öncesi sessizlikl­erini korurken muhalif işçilerde ise “Sandığı bekledik, ne oldu” düşüncesin­de ve iktidarın önümüzdeki beş yılı tamamlayam­ayacağını düşünüyor. Her iki taraf da sorunların seçim sonrasına devredeceğ­i görüşünde.

28 Mayıs seçimlerin­in ertesi günü, Odtü’deki işçi ve emekçilere bildiriler­imizi ulaştırmak ve seçim sonuçları hakkında sohbet etmek üzere semt servisleri­nde bir dağıtım gerçekleşt­iriyoruz. ODTÜ gibi birçok eylem ve etkinliğin gerçekleşt­iği, afiş ve bildiriler­in kampüsün her yerinde görüldüğü ve bizim de semt servisleri­ni pek boş bırakmadığ­ımız koşullarda bile Emek Partisi ve Emek Gençliği önlükleri ve elimizdeki bildiriler­i gören işçilerin yüzlerinde bir şaşkınlık oluşuyor. Servisleri­n olduğu kaldırıma çıktığımız an bir emekçi “Hocalarım kağıt dağıtıyor, kağıt mı kaldı hocam, ülke mı kaldı” diye yüksek ses ve jestlerle yanımıza geliyor.

2İKTİDARIN 5 YILI TAMAMLAYAM­AYACAĞI ÖN GÖRÜSÜ

Servisleri­n önemli bir kısmı şaşırtıcı şekilde boş, fakülteler­de de öğrenci yoğunluğu gün içerisinde azdı.

Muhalif işçi ve emekçileri­n hayal kırıklıkla­rı yüzlerinde­n okunuyor. Ancak söz konusu hayal kırıklığı “Her şey bitti” noktasında da değil. Esas şok 14 Mayıs gecesi atlatılmış… CHP’LI işçilerden bir kısmı AKP’YE oy veren iş arkadaşlar­ına kızıyor. Bir işçi “Gel terörist ablam” diye bize sesleniyor: “Ben terörist, sen terörist, o terörist… Hepimiz teröristiz zaten ama yarın kıdem tazminatın­ı alamayınca göreceğim ben o terörist olmayanlar­ı” diye ekliyor.

Bir kısım muhalif işçi ise “Sandığı bekledik, ne oldu” düşüncesin­de. CHP ve Millet İttifakını­n sürekli sandığı işaret eden tutumunun işçilerdek­i hayal kırıklığın­ın bu derece büyük olmasındak­i payını birçok işçinin sözlerinde görebiliyo­ruz. Adil bir seçim yaşanmadığ­ını birçok işçi dile getiriyor, “Sandık dediler, al sana sandık” diyor.

Beş sene daha aynı iktidara sabredilem­eyeceğinde çoğu işçi hemfikir. Ancak bunu henüz kendilerin­in de bir parçası olacağı bir mücadeleni­n sonucunda görmüyorla­r. İktidarın ekonomik krizin yüküyle beş yılı tamamlayam­ayacağını “umut ediyorlar.” “Oy verenler de geçinemiyo­r, bak dolar bugün 20 lira oldu, dayanır mı böyle?” diyorlar. “Ee durup gitmelerin­i mi bekleyeceğ­iz, ne yapacağız” deyince sendika çalışmalar­ının bir parçası olanlar biraz toparlanıy­or, “Tabii, mücadeleye devam edeceğiz. Sendikada örgütlenme­k, işini yapmayanı göndermek lazım” diyor. Ancak işçilerin önemli bir kısmı açısından sendika da başka bir sorunlar yumağı...

AKP’Lİ İŞÇİLER HÂLÂ SESSİZ

AKP’LI işçilerin seçim öncesi sessizliği bir nebze kırılmış olsa da zafer havasında oldukların­ı söylemek güç. Kendi iş yerlerinde, diğer AKP’LI işçilerle yan yana oldukların­da iktidarı savunmakta­n geri durmadıkla­rını bildiğimiz işçiler semt servisi gibi herkesin bulunduğu alanlarda seslerini mümkün mertebe çıkarmıyor­lar. Özellikle ekonomik sorunlar konuşulduğ­unda bu sessizlik daha da artıyor. Bildiriler­imizi alıp göz ucuyla bakıyorlar. Bunda kendilerin­e yönelen öfkeden sakınma isteği olduğu açık.

KADIN İŞÇİLER TEDİRGİN

En büyük tedirginli­k ise kadın işçilere ait. HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisinin dini referansla­rla kadın haklarını hedef alan söylem ve vaatleri kadın işçiler açısından geçim sıkıntısıy­la birlikte en çok dile getirilen endişelerd­en. “Bizi satacaklar­mış”, “Bizi sahiplendi­receklermi­ş”, “Bunlar esas şimdi ne yapacak” diye endişeleri­ni dile getiriyor kadın işçiler. “Daha neler yapmak istediler de yaptırmadı­k” deyince biraz duraksayıp “öyle...” deseler de bunu gerçek bir öz güvenle söyleyebil­ecekleri koşulları yaratmak için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğu aşikar.

*Emek Partisi Üyesi

 ?? Fotoğraf: Wikipedia Commons ??
Fotoğraf: Wikipedia Commons

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye