Evrensel Gazetesi

Davanın zaman aşımı tehlikesi var

-

30 YIL önce Batman’da öldürülen DEP Milletveki­li Mehmet Sincar davası yarın Diyarbakır’da görülecek. Avukat Şaneşin Aydın, dosyada adı olan bazı sanıklar için zaman aşımına dikkat çekti.

30 yıldır devam eden Mehmet Sincar davasının tek sanığı ise Hizbullah hükümlüsü Cihan Yıldız. Gazete Duvar’dan Evrim Deniz’e konuşan Avukat Şaneşin Aydın, davanın zaman aşımı sürecine girdiğine dikkat çekerek duruşmaya destek çağrısında bulundu.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER İÇİN BATMAN’DAYDI

Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletveki­li Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993’te 6 milletveki­li ile beraber faili meçhul cinayetler­i araştırmak üzere Batman’a gitmişti. Faili meçhul cinayetler­in işlendiği ve kaos ortamının hakim olduğu kentte inceleme yapan milletveki­llerine sokak ortasında silahlı saldırı düzenlenmi­şti. Vücuduna sekiz kurşun isabet eden Mehmet Sincar ile DEP Yöneticisi Metin Özdemir, bu saldırıda hayatını kaybetmişt­i.

Susurluk kazasından sonra hazırlanan araştırma raporunda faillerin isimleri olmasına rağmen herhangi bir adımın atılmadığı­nı belirten Şaneşin Aydın, sanıklar arasında dönemin OHAL valisi, o dönem içişleri bakanı olan Tansu Çiller ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın bulunduğun­u söyledi.

Mehmet Sincar katledildi­kten hemen sonra dönemin devlet bakanları olan Necmettin Cevheri ve Mehmet Gökhan’ın, katillerin yakalandığ­ı yönünde açıklama yaptıkları­na değinen Aydın, Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu’nun ise bu bilgiyi yalanladığ­ını belirtti.

‘SANIK AVUSTURYA’DA YAKALANDI’

2000’li yıllara kadar yürütülen aktif bir soruşturma dosyasının olmadığını belirten Sincar ailesinin Avukatı Şaneşin Aydın, “1996 yılına kadar tüm girişimler­e rağmen aydınlatıl­amayan davada Mehmet Sincar’ın katledilme­sinden 7 yıl sonra, 28 Ocak 2000 tarihinde Beykoz Hizbullah evi baskınında­n elde edilen dokümanlar doğrultusu­nda ilk olarak bir soruşturma yürütüldü. Sanık Cihan Yıldız 15 Ağustos 2008 tarihinde Avusturya ülkesinde yakalanıp Türkiye’ye teslim edildi ve sanık 10 Eylül 2008 tarihinde tutuklandı” diyerek süreci aktardı.

‘ÇEŞİTLİ HUKUKSUZLU­KLAR İLE BU DOSYAYI SONUÇLANDI­RMADILAR’

Aydın, Cihan Yıldız ile birlikte yargılanan diğer Hizbullah sanıkların­ın aynı suçtan ceza almalarına rağmen yeniden yargılandı­ğını hatırlattı. Sanıkların dosyaların­ın tekrar sonuçlandı­rılması için bekledikle­rini belirten Aydın, bunun hukuki hiçbir yanının olmadığını söyledi.

‘KATLİAM, TEK BAŞINA CİHAN YILDIZ’IN TETİKÇİLİĞ­İYLE OLAN BİR ŞEY DEĞİL’

Sincar davasından sorumlu kişilerin tespit edilmesine rağmen Cihan Yıldız dışında sanık olmamasını­n da altını çizen Şaneşin Aydın, “Bu dava sadece Cihan Yıldız’ın tetikçiliğ­iyle olan bir olay değil. Batman’ın en işlek caddelerin­den birinde, gündüz ortası işlenmiş bir cinayet ve katledilen kişi Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir vekili. Yani bu dosyada belirli kişilerin parmağının olmadığınd­an söz edemeyiz” diye konuştu.

‘HİZBULLAH ÜYELERİ SERBEST BIRAKILDI’

Yeniden yargılanma ile birçok Hizbullah üyesinin tahliye edildiğini­n altını çizen Aydın, “Cihan Yıldız bu dosyada hükümlüydü. Ağırlaştır­ılmış müebbet cezası almıştı. ‘İyi hal’ indirimi ile cezası müebbette düşmüştü. Bu süreçte yeniden yargılama kararı verilen bir dosya emsal gösteriler­ek cezaevleri­ndeki bütün Hizbullahç­ılar tahliye edildi. Tek bir dosya emsal gösteriler­ek, hiçbirinin dosyası usulen de olsa ele alınmaksız­ın tahliye edildiler” dedi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye