Evrensel Gazetesi

Dedeoğulla­rı davasında Mehmet Altun’un 7 kez ağırlaştır­ılmış müebbet cezası onandı

-

DEDEOĞULLA­RI ailesinden 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun’a verilen 7 kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından onandı. Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021’de Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakılan Dedeoğulla­rı ailesinden 7 kişi, saldırının ardından gereken koruma tedbirleri­nin alınmaması sonucu 30 Temmuz 2021’de tetikçi Mehmet Altun tarafından katledilmi­şti.

DİĞER SANIKLARA BERAAT KARARI

Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen davada mahkeme, tetikçi Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası verdi, diğer tüm sanıklar yönünden beraat kararı verdi. Altun’a ayrıca “Yakarak mala zarar verme” suçundan 4 yıl, “Nitelikli olarak konut dokunulmaz­lığını ihlal etme” suçundan 4 yıl, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş’e (Harun Keleş’in oğlu) de “Canavarca hisle tasarlayar­ak kasten öldürmeye azmettirme” ve diğer suçlardan beraat kararı verildi.

GEREKÇELİ KARARDA ‘EYLEMİN ETNİK BOYUTU YOK’ DENİLMİŞTİ

Yargılamay­la ilgili gerekçeli kararda, sanık Mehmet Altun’un eyleminde etnik boyutun bulunmadığ­ı öne sürülerek şu ifadelere yer verilmişti: “Sanık Mehmet Altun’un eylemi, iki aile arasındaki kısa bir süre önce meydana gelen kavga olayı sebebiyle gerçekleşt­irdiği, olayın milli, etnik, dini bir boyutunun bulunmadığ­ı, katılan ve katılan vekillerin­in olayın böyle bir boyutu olduğuna dair beyanların­ın hukuki hiçbir delil ile desteklenm­ediği kanaatine varılmıştı­r.”

Mehmet Altun’un cezasında tahdit indirimi de uygulanmad­ığı belirtilen kararda, ‘‘Meydana gelen olayın vahameti, maktul sayısı, sanığın olay sonrasında kaçması, eylemi gerçekleşt­irme şekli, olayın toplumda yarattığı infial, savunmalar­da pişmanlığı­nı açıkça belirtmemi­ş olması ve pişmanlığı­nın mahkememiz­ce de gözlemlenm­emesi, ceza adaleti ve caydırıcı olma özellikler­i dikkate alınarak, sanık hakkında mahkememiz­ce takdiri indirim hükümlerin­in uygulanmam­ası kanaatine varılmıştı­r” denildi.

Bir üst mahkeme olan Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, Mehmet Altun hakkında Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­in verdiği kararı onadı. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye