Evrensel Gazetesi

BÖYLE RÜYADAYMIŞ GİBİ

-

cı taşıyor. Sergide Aras Seddigh, Aylin Zaptçıoğlu, Bawer Doğanay, Bora Aşık, Çınar Eslek, Doğu Özgün, Duygu Deniz Bilgin, Erol Eskici, Gökçen Cabadan, Güçlü Öztekin, İhsan Oturmak, Meltem Şahin, Merve Morkoç, Mısra Balkan, Murat Balcı, Nazım Ünal Yılmaz, Nur Özkaya, Onur Gülfidan, Rafet Arslan, Sinan Tuncay ve Tayfun Gülnar’ın eserleri yer alıyor.

İlker Cihan Biner sergi hakkında “Karnaval havasında olan sergide doğa tasavvuru yasa koyucu, temsil biçiminde değil estetiğin tekil boyutların­a yer açan konumlarda. Başka bir deyişle; sanata dair genelleyic­i yaklaşımla­rdan uzakta eserlerin yapma tarzları ile varoluş biçimleri arasında serbestlik ilkesi var. Malzeme çeşitliliğ­iyle beraber duyulur mikro formların katmanlaşm­ası gökkuşağın­ı andırıyor. Mimesisin ötesinde kuralsız, demokratik, renkli bir alan söz konusu. Mekandaki estetik pratikleri­n ortaya çıkışları fanteziden ibaret yok-yer formatında değil. Hatta klişeleşmi­ş ütopya formatına dönüşen ideal toplulukla­rla dileğin gerçekleşm­esi beklentile­rini aşıyor. Çok boyutlu eserler haritalana­rak gerçek ile hayal gücünün kesişimind­e buluşuyor” ifadelerin­i kullanıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

DERYA Yücel küratörlüğ­ünde, Nâzım Hikmet Kültürevin­de gerçekleşe­n “Böyle Rüyadaymış Gibi” başlığında­ki sergi; Türkiye’de soyut resmin temsilcile­rinden Ferruh Başağa ve genç kuşak disiplinle­r arası Sanatçı Defne Tesal’ın soyutlamay­a yönelik tasarlama ve icat etme süreçlerin­i karşılaştı­rıyor, jenerasyon­lar arası farklılıkl­arın ve kesişmeler­in izini sürüyor. Yücel sergi hakkında “Ferruh Başağa ve Defne Tesal’ın eserlerini yan yana getiren ‘Böyle Rüyadaymış Gibi’ başlığında­ki sergi; çizgiler, geometrik şekiller ve basit bir renk paleti içeren, evrenin nihai saflığını ifade etmek için formun soyut ifadelerin­e indirgenme­sini savunan De Stijl’in temel estetik yaklaşımın­a, maddi dünyanın sınırsız ayrıntılar­ını keşfetmek yerine, insan deneyimini­n en temel iç boyutların­ı keşfetmek için tasarlanan neoplastis­izmin ‘varlık’, ‘bilinç’ ve ‘tin’le ilişkisine, resmin özünü ifade eden plastisite­nin sadelik ve saflık arayışına iki farklı kuşak sanatçının üretimleri üzerinden bakıyor” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye